2024. május 9., csütörtök

Folytatódott a brüsszeli párbeszéd

Federica Mogherini négyszemközt tárgyalt Aleksandar Vučićtyal és Hashim Thaçival

Három hónap elteltével Brüsszelben Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő meghívására folytatódott Belgrád és Pristina technikai párbeszéde. A küldöttséget vezetők, Marko Đurić és Avni Arifi két napon át egyeztettek az eddigi megállapodásokról, előkészítették Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçikoszovói elnök vasárnapi találkozóját.

Federica Mogherini a közös találkozót megelőzően külön-külön értekezett a két elnökkel, majd a szerb államfővel tárgyalt. Ez után kerülhetett sor Vučić és Thaçielnökök négyszemközti találkozójára, majd a hármas értekezésre Mogherini asszonnyal.

– Több kérdésről is nyíltan tárgyaltunk, és bár sem derű-, sem borúlátó nem vagyok a beszélgetések tekintetében, a párbeszédet folytatni kell! – mondta a tárgyalást követően a szerb államfő.

A tegnapi találkozó olyan, a diplomáciában megszokott formájú tárgyalás volt, amelynek első szakasza a közvetítő szerepvállalásával történt, majd mindhárom politikus egyidejűleg ült tárgyalóasztalhoz.

A szerb delegáció tagjaként Ivica Dačić külügyminiszter is Brüsszelben tartózkodik, szerinte elkerülhetetlen a kompromisszum annak érdekében, hogy Belgrád és Pristina között tartósan elviselhető viszony alakulhasson ki.

Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçikoszovói elnök az idén március 23-án tárgyaltak legutóbb. A brüsszeli diplomácia szerint időközben nézeteltérések alakultak ki pristinai politikai körökben, Belgrád szerint pedig az EU semmit nem tesz annak érdekében, hogy rávegye Pristinát a brüsszeli egyezmény kulcsfontosságú, a Szerb Községek Közösségének megalakítására vonatkozó részének a tiszteletben tartására.