2024. április 26., péntek

Iohannis visszakozik

A román államfő még mindig nem döntött a korrupcióellenes főügyész leváltásáról

A román államfő szerint a korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltását előíró alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Klaus Iohannis kedden azt mondta: mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben.

Klaus Iohannis (Fotó: MTI)

Klaus Iohannis (Fotó: MTI)

Szerinte felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania.

Az elnök szerint az is érthetetlen, hogyan láthatja el az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként meghatározott Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) az alkotmányos feladatát, ha nem számít, mi a véleménye egy ügyészségi vezető leváltásáról.

Az államfő leszögezte: a vita tétje a korrupcióellenes harc, amelynek létjogosultságát az elégedetlen politikusok megkérdőjelezték. Az elnök leszögezte: szerinte a korrupcióellenes harc sikeres Romániában, ezt eltökélten folytatni kell. Elismerte, hogy vannak megkérdőjelezhető eljárások, de szerinte azok kijavítása folyamatban van.

Az elnök úgy vélekedett: minderről az érintett intézmények és társadalmi szereplők bevonásával kell közvitát kezdeni, amelynek végén azt is lehetővé kell tenni, hogy a választók népszavazással döntsenek.

ROMÁN ELNÖK: EGYETLEN ÁLLAM LÉTEZIK

Újságírói kérdésre válaszolva Iohannis cáfolta, hogy szorult helyzetéből kiutat keresve – a kormánypártok által visszaélésekkel vádolt – Laura Codruta Kövesit próbálná lemondásra bírni. Iohannis szerint erről a főügyész csak egyoldalúan dönthet, a DNA főügyészének önkéntes távozása ráadásul szerinte nem is ad választ az alkotmánybírósági döntés által felvetett, az állam berendezkedésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a hatalmi egyensúlyokkal, a tisztségviselők feddhetetlenségével kapcsolatos kérdésekre.

A jobboldali elnök megállapította: a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng ezzel az igyekezettel. Az elnök szerint nem létezik semmilyen „párhuzamos állam”, szerinte ezt a fogalmat a PSD találta ki, hogy igazolja az igazságszolgáltatás elleni támadásait

„Egyetlen állam létezik, amelyet én képviselek. A többi mese” – szögezte le Iohannis.

A román kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a jobboldali Klaus Iohannis államfő az alkotmányos rend ellen intézett rendkívül súlyos támadást, amikor ahelyett, hogy végrehajtotta volna az alkotmánybíróság egy döntését, közvitát kezdeményezett róla.

PSD: AZ ELNÖK ENGEDETLENSÉGRE BUJTOGAT

A PSD kedden közleményben reagált arra, hogy az elnök öt nappal a hatályba lépése után sem tett még eleget annak az alkotmánybírósági határozatnak, amely előírta számára Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását, és keddi sajtóértekezletén a párt azt is kilátásba helyezte, hogy közvitát nyit a határozat nyomán felmerült, az elnöki hatáskört, ügyészi függetlenséget és a korrupcióellenes harc jövőjét érintő súlyos kérdésekről.

A kommüniké leszögezi: az alkotmánybíróság döntései megfellebbezhetetlenek és kötelező érvényűek, azokat nem vitatni, hanem végrehajtani kell. A PSD szerint az elnök másokat is engedetlenségre bujtogat, aláássa az alkotmányos rendet azáltal, hogy megkérdőjelez egy végleges bírósági döntést.

„Iohannis elnök példáját követve akárki önkényesen késlekedhet egy törvényes kötelezettsége teljesítésével, egy ítélet végrehajtásával vagy bírság kifizetésével, arra hivatkozva, hogy szeretné jobban megérteni a szankció indoklását” – olvasható a közleményben.

A PSD szerint senki sem vitatja el az ügyészek szakmai függetlenségét az egyes ügyek felgöngyölítésében, az alkotmánybírósági határozat csak azt mondja ki, hogy az államfő nem tagadhatja meg önkényesen egy feladatát helytelenül ellátó ügyészségi vezető leváltását.

„A PSD nem csonkíthatott meg nem létező elnöki jogköröket. Csak Iohannis elnök önkényének megcsonkításáról van szó” – szögezi le a PSD.