2024. május 2., csütörtök

Ha ég az iskola

Természetesen mindegyik tanárnak rémálma, hogy a lángok közül kell kimenteni a gyerekeket, iskoláinkban éppen ezért intézményesítve igyekeznek kioktatni úgy a tanári-nevelői kart, mint a diákokat a hatékony tűzvédelemre.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az iskolák személyzete köteles rendszeresen – évente egy vagy két alkalommal – részt venni tűz- és katasztrófaelhárítási gyakorlatokon, az osztályfőnöki órák keretében pedig a diákok ismerkedhetnek meg a tűzoltópalackok használati módjával, akárcsak az egyes, katasztrófahelyzetben előnyösnek bizonyuló lépésekkel. A Đura Daničić Általános Iskolában tegnap délután látványos, a gyermekek számára különösen érdekes, és üdvrivalgással kísért, katasztrófavédelmi bemutató-gyakorlatot tartottak. Az iskolaépület második emeletéről huzalok és kötelek segítségével eresztették le a védőöltözékbe bújtatott fiatalokat. Az akciót a Szerbiai Felderítő Szervezetek Egyesülete (ZIOS) szervezte az újvidéki Felderítők Egyesületével közösen, a niši székhelyű, Orosz–szerb Emberbaráti Központ támogatásával. Ez volt az első, ilyen típusú mentőakció-szimuláció a vajdasági iskolákban, Belgrádban és Nišben már szerveztek hasonlókat.

Obrad Ostojić matematikatanár, az iskola igazgatója különösen örül annak, hogy Veternikről, az Újtelepről, Karlócáról, de még Vranjeból is eljöttek a felderítők az iskolájukba, a vendég-felderítőosztagok részt vettek az akció megvalósításában. Természetesen ott voltak a városi, hivatalos közbiztonsági szervek képviselői is, a tűzoltók és mások is. – Mi itt az iskolában pontosan tudjuk, hogy rendkívüli helyzet esetén hogyan kell reagálnunk, melyek a teendők, lépésről lépésre. Újvidéki viszonylatban közepes nagyságú az intézményünk, nagyjából 600 diákunk van, egy váltásban kicsit több mint 300 diák van. Köteles-huzalos evakuációt még nem szimuláltunk, de hasonló, gyors és szervezett épületelhagyási gyakorlatot már tartottunk – hallottuk az igazgatótól.