2024. április 26., péntek

Tanévzáró istentisztelet

Bácsfeketehegyen hálát adtak a tanév során elért eredményekért

Vasárnap a bácsfeketehegyi református templomban tanévzáró istentiszteletre került sor. Az istentiszteleten részt vettek a Nikola Đurković Általános Iskola magyar nyelvű diákjai és tanárai, valamint jelen volt Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának és végrehajtó bizottságának a tagja.

Diákok a tanévzáró istentiszteleten (Lakatos János felvétele)

Diákok a tanévzáró istentiszteleten (Lakatos János felvétele)

Bácsfeketehegyen 2015 óta tartanak tanévzáró istentiszteletet, ezzel is hangsúlyozzák a magyar nyelvű oktatás fontosságát, erről számolt be a médiának Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkész és bácskai esperes.

– Ez egy rendhagyó istentisztelet, amilyent először Magyarországon láttam. Nagyon megtetszett, és arra gondoltam, hogy itt is meg kellene honosítani. Szerencsére nagyon jó a kapcsolat a helybeli iskolával, amelynek magam is hitoktatója vagyok. A gyerekek nagy része hittanra jár, ezért úgy gondoltuk, hogy az ott tanultak egy részét megpróbáljuk átültetni a gyakorlatba is: ismerkedjenek meg a templommal, a gyülekezettel. Innen az ötlet, hogy szervezzünk egy tanévzáró istentiszteletet, majd szeptemberben egy tanévkezdőt. Erre az alkalomra eljönnek az iskola tanárai az igazgatóval az élünkön, valamint a magyar ajkú gyerekek elsőtől nyolcadik osztályig. Ilyenkor, amikor elérkezünk egy periódus végére, hálát adunk Istennek – mondta el a lelkész, majd arról is beszámolt, hogy az istentiszteleten két örömteli esemény is történt: keresztelőt tartottak, valamint jelen voltak az iskola 1942-es generációjának még élő tagjai. Ők tavaly ünnepelték a 60. évfordulót, és úgy döntöttek, hogy ezután minden évben találkoznak.

Ez az istentisztelet több okból is fontos – mondta el a médiának Petkovics Márta.

– Nagyon fontos, hogy az év termését, mindazt a tudást, tapasztalatot és sikert, amit a gyerekek elértek az iskolában, valamiképpen megünnepeljük, illetve hálát adjunk a teremtőnek, hogy sikert értek el. És reméljük, hogy újabb erőt kapnak mindazok, akik részt vesznek ezen az istentiszteleten – fogalmazott Petkovics, majd arról is szólt, hogy az MNT többféle módon támogatja a vajdasági iskolákat, köztük a bácsfeketehegyit is. Az elmúlt évben kiemelt oktatási intézmény rangra emeleték ezt az iskolát is.