2024. április 26., péntek

Elismerés Szabadkának

Városunkban járt az Európai Unió misszióvezető-helyetteseinek küldöttsége

Hétfőn Szabadkára látogatott az Európai Unió misszióvezető-helyetteseinek küldöttsége, hogy megtekintse azokat az intézményeket és épületeket, amelyeket az Európai Unió támogatásával újítottak fel. A látogatás során többek között meglátogatták a Zsinagógát, a Szabadkai Egészségházat és a Szabadkai Városi Szociális Munkaközpontot.

A küldöttség tagjai a Városházán kezdték meg szabadkai látogatásukat, ahol Bogdan Laban, Szabadka polgármestere fogadta őket, majd megbeszélést folytattak a városban zajló fejlesztésekről. A tárgyalás után a küldöttség körbejárta a Városházát, majd a nemrégiben felújított Zsinagógát tekintette meg.

A küldöttség tagjai a felújított Zsinagógát is meglátogatták (Fotó: Patyi Szilárd)

A küldöttség tagjai a felújított Zsinagógát is meglátogatták (Fotó: Patyi Szilárd)

A Zsinagóga előtt megtartott sajtótájékoztatón Mateja Norčič Stamčar, az Európai Unió belgrádi delegációjának vezetőhelyettese elmondta, a látogatásnak az a célja, hogy megtekintsék, milyen célokra használják fel az Európai Uniótól kapott eszközöket.

– Bogdan Laban polgármesterrel és munkatársaival tartalmas megbeszélést folytattunk, amelynek egyik fő témája éppen a Zsinagóga felújítása volt. Ez egy szép projektum. Együttes erővel lett ez a szép épület felújítva, hiszen az Európai Unió kezdte el a projektum megvalósítását, majd Magyarország (amely az Unió tagállama) és Szerbia együttes erővel fejezték be – nyilatkozta Mateja Norčič Stamčar, és hozzátette, hogy az Európai Unió a Palicsi-tó vizének tervezett tisztítását is támogatja.

Iva Krunova, Szerbia bulgáriai főkonzulátusának konzulhelyettese örömét fejezte ki, hogy Bulgária soros uniós elnöksége alatt látogathatott el Vajdaságba. Nyilatkozatában a tízes közlekedési folyosó fontosságát hangsúlyozta, amelynek szerinte fontos szerepe lesz, hogy összekapcsolja Szerbiát és az Európai Uniót, emellett a turizmus fejlődését is elősegíti majd.

Milimir Vujadinović parlamenti képviselő, a migráció követésével foglalkozó szabadkai munkacsoport vezetője kiemelte, hogy a küldöttség látogatása elismerés Szabadkának, elismerés az iránt, ahogyan a migránsválságot kezelte, és ahogyan a forrásokat felhasználta.

– Az elismerés mellett ez egy elköteleződés is amellett, hogy a munkát ilyen minőségben folytatjuk tovább, és hogy az ország annak a rendezett társadalomnak akar a tagja lenni, amit Európai Unió néven ismerünk. Ma megmutatjuk stratégiai partnereinknek az Unióból, hogy mire költjük az adófizetőik pénzét a közös projektumok során. Ennek egyik legszebb példája a Zsinagóga – mondta Milimir Vujadinović.

Milimir Vujadinović és Bogdan Laban fogadja Mateja Norčič Stamčart (Fotó: Patyi Szilárd)

Milimir Vujadinović és Bogdan Laban fogadja Mateja Norčič Stamčart (Fotó: Patyi Szilárd)

A küldöttség megtekintette a Szabadkai Egészségházat, majd a vendégek a Szabadkai Városi Szociális Munkaközpontba mentek, ahol Miroslava Bagavac, a munkaközpont igazgatója ismertette az intézmény munkáját, kiemelve, hogy a munkaközpont szociális munkásai a migránsválság kezdete óta nagyon sokat tettek a kiskorú menekültek védelméért.

– Az Európai Unió 2015 óta csaknem 100 millió euróval segítette Szerbiát, és ezzel a legnagyobb támogatója az országnak. A migránsoknak nyújtandó segítség a legnagyobb prioritásunk. Ma meglátogattuk a Szabadkai Egészségházat. Ennek az intézménynek egy 40 ezer euró értékű mentőautót adományozott az Európai Unió – nyilatkozta Mateja Norčič Stamčar a munkaközpont előtt megtartott sajtótájékoztatón.

– Az Európai Unió segítségével sikerült felújítanunk a szociális központ tetőszerkezetét. A munkálatok értéke 102 ezer euró. A munkát a múlt év novemberében és decemberében végezték el, és hatvan tonna azbesztet távolítottak el. Mint tudjuk, ez az anyag nagyon káros az egészségre – magyarázta lapunknak Miroslava Bagavac.

A küldöttség végezetül meglátogatta a szabadkai befogadóközpontot, majd megtekintették a Palicsi-tavat. A küldöttség a hétfői szabadkai látogatása után kedden Bácsra utazik.