2024. április 19., péntek

Megalázott málnatermesztők

Harminc éve nem volt ilyen alacsony a felvásárlási ár

Szombat óta tiltakoznak a málnatermesztők az alacsony felvásárlási ár miatt. A Prijepolje felé vezető utat zárlat alá helyezték, de panaszukat nem volt, aki meghallgassa. Branislav Nedimović földművelésügyi miniszter csak tegnap nyilatkozott ügyükben, és akkor is azt üzente a tiltakozóknak hogy, nem a minisztérium az, amely megszabja az árakat.

A sajtónak nyilatkozva Milan Stamatović, az Egészséges Szerbiáért polgári csoport elnöke is elégedetlenségének adott hangot a málnatermesztést érintő megoldatlan problémák miatt, és további tiltakozásokban való részvételre szólította fel a termelőket.

Nyilatkozatában elmondta, hogy az állam megsemmisíti a málnatermesztőket azáltaal, hogy átengedi a viszonteladók és a hűtőházak tulajdonosainak a felvásárlási árakról szóló döntés jogát.

– Az államnak ösztönöznie kellene a málnatermesztést, aminek éves exportértéke 250–300 millió eurót tesz ki. Meg kellene fékeznie az ellenőrizetlen behozatalt, és méltányosabb feltételeket kellene teremtenie az áru értékesítésére az Európai Unió és Oroszország piacán – mondta Milan Stamatović.

Az Egészséges Szerbiáért polgári kezdeményezés tagjai arra is rámutattak, hogy a málna felvásárlási ára harminc éve nem volt ilyen alacsony, és a málnatermesztők oda jutottak, hogy nem tudnak megélni a munkájukból.

Milan Stamatović felszólította a termelőket és a hazai szövetségeket, hogy – politikai álláspontjuktól függetlenül – csatlakozzanak a zlatibori körzet tiltakozóihoz annak érdekében, hogy együttes erővel ellen tudjanak állni a,,rezsim kizsákmányolási tevékenységének”.

– A kilogrammonkénti 80 dináros felvásárlási ár megalázó, hiszen mindenki előtt ismeretes, hogy a málna kiviteli ára 1,95-2,20 eurónál kezdődik – mondta Milan Stamatović.

Hozzátette, hogy a málnatermesztők tisztában vannak azzal, hogy a gyümölcs árát világviszonylatban a szabadpiaci kereskedelem törvényszerűségei határozzák meg, és nem az államok döntenek ebben a kérdésben. Szerbiában viszont más a helyzet, ,,üzérkedő csoportok döntetnek az árról, drasztikusan csökkentve a szerbiai málna vételárát, csakhogy millió eurókat keressenek a gazdák terményein. Attól sem riadnak vissza, hogy a külföldi piacról behozott málnát hazai gyümölcsként drágán értékesítsék” – mondta.

Kiemelte, hogy az állam a málnatermesztés égető problémáinak egyikét sem oldotta meg: sem a felvásárlási ár meghatározását a múlt évre vonatkozóan, sem pedig a 2017-ben és 2018-ban, az

időjárási viszontagságok okozta kárnak a megtérítését.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara igazgatója szerint az iparágon belül kell megoldani a málnatermesztők problémáit. Hozzátette, hogy a málna ára a világpiactól függ és nem az állam határozza meg. Elmondása szerint rendkívül fontos, hogy a málnatermesztőket aggasztó minden egyes problémára fény derüljön, ezt követően pedig az állam segítségére lesz szükség ahhoz, hogy megoldás szülessen az iparágon belül. Kiemelte, hogy egyes intézkedéseket már foganatosított a szerb kormány, emellett a termelés költségcsökkentése is azon lépések egyike, amely nélkülözhetetlen az ügy rendszerbeli megoldásában.

Branislav Nedimović földművelésügyi miniszter tegnap úgy nyilatkozott, hogy az állam nem tehet semmit a málna árának alakulásában.

– A termelők a málna árának emelését követelik, amit az állam nem befolyásolhat. A Prijepolje felé vezető út zárlatának időtartama a tüntetőktől függ. Korábbi követeléseik teljesültek: megalakult a Nemzeti Málnatanács, a műtrágyával kapcsolatos probléma is megoldódott, kormánydöntés alapján minden málnatermelő ingyen kap bizonyos mennyiségű műtrágyát. Mindez megoldásra talált, a málnaárak alakulásában azonban az állam nem tehet semmit – mondta a földművelésügyi miniszter.

A prijepoljei, priboji, ivanjicai és užicei gazdák továbbra is zárlat alatt tartják a Prijepolje felé vezető utat, s emiatt nehézkes a közlekedés a montenegrói tengerpart irányában. A málnatermesztők azt követelik, hogy a gyümölcs kilogrammjának felvásárlási ára 180–200 dinár legyen.