2024. április 26., péntek

Ramadán ünnepén

A szabadkai befogadóközpontban ajándékcsomagokat osztottak

Szerbia területén jelenleg körülbelül 3500 valamely közel-keleti országból érkezett menekült tartózkodik, ennek nagy része – mintegy 2800 fő – az országban lévő 18 befogadóközpont valamelyikében. A szabadkai befogadóközpontban csak viszonylag rövid ideig tartózkodnak a menekültek, akik amint lehetőségük nyílik rá, elhagyják azt, és folytatják útjukat, amelynek célja leggyakrabban Németország, illetve egyéb fejlett nyugat-európai országok. A szabadkai központban jelenleg 46-an tartózkodnak. Ezen szám egyharmadát gyermekek teszik ki.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A ramadán az iszlám egyik legfontosabb ünnepe. A hívők az egy hónapos böjttel arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az ő akaratát, és a kezébe adta a Koránt. A ramadán mozgó ünnep, az idén május 16-a és június 14-e közé esik. Az ünnep apropóján a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség – TIKA megajándékozta a rászorulókat, köztük a szabadkai befogadóközpont lakóit.

Az ajándékcsomagokat kedden osztották ki. Az eseményen jelen volt a TIKA belgrádi koordinátora, Çağla Gültekin Toşbat, aki az újságíróknak elmondta, az ügynökség a ramadán alkalmából 1200 ajándékcsomagot oszt ki, hatvanat a szabadkai befogadóállomáson, 340-et a belgrádi Krnjača befogadóközpontban, a többit pedig több településen a rászorulóknak.

– A TIKA projektjeivel a világ 150 országában van jelen, és munkássága számos területet ölel fel. Elsődleges célunk, hogy a gazdaság területén segítsünk a partnereinknek, de most, a ramadán alkalmából több országban is ajándékcsomagokat osztunk, hisz a hitünk szerint ez az ünnep az ajándékozásról és a segítségnyújtásról is szól. Jelmondatunk Mindent egy mosolyért, és valóban, a munkánkban nagy megerősítést jelent, ha látjuk a gyermekek arcán felcsillanó mosolyt – fogalmazott Çağla Gültekin Toşbat.

Az ajándékcsomagok többek között édességeket, halkonzerveket, pástétomokat tartalmaznak.

Az ajándékok átadásán részt vett Etela Jerinkić, Szabadka polgármesterének oktatási és szociális-védelmi kérdésekkel megbízott segédje is:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Támogatjuk az ilyen és ehhez hasonló projektumokat, mert hisszük, hogy a szolidaritás és az empátia fontos értéke egy-egy közösségnek. A helyi önkormányzat mindezt azzal is bizonyítja, hogy biztosítja a befogadóközpont zavartalan működéséhez szükséges anyagiakat, amit azután a szerbiai Menekültügyi Főbiztosság visszatérít. A munkában nagy támogatást kapunk különböző országok kormányától, illetve több humanitárius szervezettől, és ennek nemcsak az itt tartózkodó menekültek látják hasznát, hanem a különböző projekteken keresztül a város is gazdagszik, hisz így például több egészségügyi intézményt tudtunk részben renoválni – mondta Jerinkić.

Aleksandra Dimić, az országos Menekültügyi Főbiztosság képviselője a helyszínen kifejtette, intézményük célja, hogy minden Szerbiában tartózkodó menekültet nyilvántartásba vegyenek, hisz csak a befogadóközpontokban biztosítottak számukra a megfelelő életkörülmények.