2024. április 26., péntek

Elsőáldozás a Mária neve templomban

Szentháromság vasárnapján az újvidéki Mária neve templomban a szentmisén, amelyet Hajdú László atya mutatott be, Lóci Dávid, Borbás Dominik, Gál Dóra, Trkulja Teofil, Szántó Róbert és Klubica Ádám ünnepélyesen járult először az Úr asztalához.

A hét szentség – a keresztség, a bérmálás, az Eucharisztia (Oltáriszentség), a bűnbocsánat (gyónás), a betegek kenete, az egyházi rend és a házasság – Jézus által alapított, látható jelek, amelyek Isten kegyelmét nemcsak jelzik, hanem hatékony módon közvetítik is.

Az elsőáldozók Hajdú László atyával és Kanyó Anikó hittantanárnővel (Bozsoki Valéria felvétele)

Az elsőáldozók Hajdú László atyával és Kanyó Anikó hittantanárnővel (Bozsoki Valéria felvétele)

Az Oltáriszentségben Krisztus önként odaadja nekünk önmagát, hogy mi is átadjuk magunkat neki, és a szentáldozásban vele egyesüljünk. Így kapcsolódunk bele Krisztus testébe, az Egyházba. Az Oltáriszentségben az átváltoztatással Jézus szeretete, keresztáldozata jelenik meg.

Az Eucharisztia ünneplését, amely „az egész keresztény élet forrása és csúcsa”, Jézus az utolsó vacsorán hagyta ránk, amikor tanítványaival együtt ünnepelve a kenyér és a bor színe alatt nekik adta önmagát, és ezt mondta: „Ezt tegyétek az én emlékezetemre” (1Kor 11,24). Ezt az ajándékot a fiatal keresztény közösségek szent titokként őrizték, és istentiszteleten ünnepelték.

Az Eucharisztia ünneplése ma is a keresztény közösségek lényege: itt születik meg az Egyház, ebben éli meg mély egységét Istennel és Istenben egymással. Mivel a szentmisén Krisztussal és általa egymással is egyesülünk, ezért használjuk a communio, közösség, szentáldozás elnevezést is.

A jó szülők és a család példájukkal elsőáldozás után is segítik a gyermekeket a keresztény életben való növekedésben.