2024. május 1., szerda

Ma van a szerbiai rendőrség napja

Országszerte számos rendezvényt tartottak a belügyminisztérium és a rendőrség napja alkalmából

Belgrádban délelőtt felvonulást és bemutatót tartottak. A központi ünnepség délben kezdődött a parlament épülete előtt. Ezen jelen volt Aleksandar Vučić államelnök, Ana Brnabić kormányfő és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

Szerbiában kevesen valósítanak meg olyan jó eredményeket, mint a rendőrség – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy több mint 15 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma – mondta. Azt ígérte, ő és a kormány mindent megtesznek annak érdekében, hogy a belügyminisztérium alkalmazottai kellő elismerésben és támogatásban részesüljenek. Az idén emelik a bérüket, újítják a felszerelésüket, és a napokban elfogadott törvény alapján lehetővé teszik nekik, hogy kedvezményes áron vegyenek lakást – fejtette ki Vučić.

Nebojša Stefanović belügyminiszter kiemelte: a rendőrség bebizonyította, hogy a stabilitás és a biztonság letéteményese.

Az elmúlt egy évben volt a legkisebb a bűncselekmények száma az utóbbi 10 évet tekintve, és a legkevesebb gyilkosság történt 30 év viszonylatában. A közúti balesetek halálos áldozatainak a száma az eddigi legkisebb – részletezte a tárcavezető. Hangsúlyozta, hogy az országban már nem létezik olyan bűnszervezet, amely veszélyeztetné az államot.

A belgrádi rendezvényen kitüntetéseket adtak át az arra érdemesült belügyminisztériumi dolgozóknak. Az ünnepségen a szerbiai mellett fellépett a magyar és a lengyel rendőrzenekar is, ezek estére a Kalemegdanon közös koncertet adnak.