2024. április 26., péntek

Hangok és színek, avagy: Hang-színek

Képzőművészeti kiállítás és koncert a Múzeumok Éjszakáján, a topolyai Művésztelepen

A topolyai Művelődési Ház idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozathoz, melynek keretén belül gazdag program várta a látogatókat a Művésztelepen.

A gyermekek részére Budai Sinkovics Margit tartott foglalkozást, mely idén is népszerű volt az ügyes kezű, képzőművészet iránt érdeklődő gyerekek körében. A folytatásban a Művésztelep konferenciatermében idén is kiállítás nyílt az Amatőr Képzőművészek Községi Szemléjére beérkezett munkákból. A kiállítás megnyitóján Bábi-Tomovity Iréna elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakájának idei témája a győzelmek és a győztesek volt.

A kiállítás megnyitója (Sihelnik Ágnes felvétele)

A kiállítás megnyitója (Sihelnik Ágnes felvétele)

– Ma este személyes győzelmeket ünneplünk. Azt, hogy a nyughatatlan művészi személyiség önmagát győzi le. Alkotópályája egy bizonyos pontján elégedetlen lesz azzal, amit addig létrehozott, lerombolja azt, amit addig alkotott, és korábbi kifejezőeszközei romjai felett valami egészen újat alkot, amely cselekedetével nemcsak életpályájában lép magasabb szintre, hanem egyben a művészet és az emberiség egyetemes fejlődéséhez is hozzájárul. Emeljük ezért kalapunkat ezen a mai estén a művész önmaga felett aratott győzelme előtt – fogalmazott beszédében Bábi-Tomovity.

Az Amatőr Képzőművészek Községi Szemléjére 23 alkotó 35 alkotása érkezett be. A szemlére beérkezett alkotások szelektora Zsáki István festőművész volt, akire nem kisebb feladat hárult, mint az, hogy a 35 alkotás közül kiválassza azt a tíz munkát, amely továbbjuthat a Szabadkán megrendezésre kerülő körzeti szemlére.

Zsáki István festőművész az idei kiállítás kapcsán elmondta, hogy növekedett a beérkezett alkotások színvonala.

– Azok az alkotók, akik részt vesznek ezen a szemlén, munkájukkal már felhívták magukra a figyelmet. Bár amatőrök, civil személyek, műveik már meghaladják az amatőrök konvencióit, mert törekvéseikben és munkásságukban mind túlhaladtak egy bizonyos ponton. Az amatőrséget három csoportba osztom fel. Első a kezdő, aki még nem ismeri eléggé azt, hogy melyik papír és ecset mire szolgál, de magában érzi már az alkotás vágyát. A második a haladó, aki már ismeri az alapanyagokat, be is szerzett magának ezt-azt, és nem annyira függ másoktól. A harmadik pedig az az amatőr, aki már ismeri a komponálási módokat, a felületek megmunkálását, és már kommunikál a környezetével, a tárgyakkal, amelyeket ábrázolni szeretne. Az idei kiállítást némiképp egységesebbnek érzem a tavalyinál. Új munkák, akvarellek, rajzok és pirografikák is megjelentek – fogalmazott Zsáki

A Szabadkán megrendezendő körzeti szemlére Bata Rozália, Milica Tešić, Tóth Margit, Szlifkó Klára, Zlatibor Ikraš, Komáromi Dóra, Komáromi Gizella, Đura Stefanović, Szombathy Julianna, valamint Kollár András alkotása jutott tovább. A községi szemlén harmadik helyezést ért el Milica Tešić és Komáromi Gizella alkotása. Második helyezést érdemelt Komáromi Dóra munkája, első helyen pedig a mezőnyből magasan kiemelkedő Zlatibor Ikraš alkotása áll.

Az est folytatásában egy kis műsorváltozással a Last Minute Band előadását hallgathatták meg a zene kedvelői. A zenekar (Varga Ágota – vokál, Petković Olivér – gitár, Masa Tibor – szaxofon, és Szabó Endre – dob) népszerű, ismert slágerekkel, fülbemászó dallamokkal koronázta meg az estét.