2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS – EURÓPA-BAJNOKSÁG, KASZPIJSZK

Két ezüst Szerbiának, három bronz Magyarországnak

Szerbia újabb két éremmel gyarapította amúgy is gazdag tárházát a Dagesztánban zajló Európa-bajnokságon. A kötöttfogásban ugyanis hétfőn és kedden is volt döntősünk az aktuális világbajnok Nemes Viktor (77) és a honosított grúz Mihail Kajaia (97 kg) személyében. Viktor világbajnokhoz méltó módon haladt a finálé felé, bár egyáltalán nem voltak könnyű ellenfelei: a selejtezőben a horvát Etlingert kellett legyőznie (4:0), a nyolcaddöntőben a fehérorosz Kilout (6:0), a negyeddöntőben pedig következett az a magyar–magyar összecsapás, amelyet már rég vártunk. Viktor a magyarok trófeás versenyzőjével, Lőrincz Tamással csapott össze, s bár nagy csata volt, a zentai fiatalember tulajdonképpen könnyedén megnyerte a meccset, mert az első menetben megpörgette az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok ellenfelét, akinek csak egy fejelésre tellett a második menetben. Ez láthatóan felbőszítette Vikit, s mindjárt egy válldobást hajtott végre, így végül 5:1-gyel lépte le tapasztaltabb, 32 éves ellenfelét. Az elődöntőben a szívós svéd Kessidist kellett legyűrni (2:0), s következhetett az álomdöntő a Roman Vlaszovval, aki jelenleg az orosz birkózás védjegye, hiszen a szibériait ugyanaz az edző, Viktor Kuznyecov nevelte, mint annak idején Alekszandr Karelint, s aki idáig kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok 2011 óta. A 28 éves orosz emberére akadt a döntőben, Viki vezetett ellene (Vlaszov az ezt megelőző három meccsen 18 pontot ért el ellenfeleivel szemben, ők meg egyet sem), ekkor felrepedt Vlaszov szemhéja, s ezt egy parterre-helyzetben bosszulta meg, mert kiemelte Nemest, és egy 4 pontos dobással eldöntötte a meccset. „Amikor győz az ember, az mindig olyan érzés, mintha első alkalommal tenné ezt” – nyilatkozta az orosz, s ez a győzelme valóban emlékezetes marad, mert az elődöntőben az azeriek nagyágyúját, Elvin Murszalijevet győzte le egy végletekig kiélezett harcban, a döntőben pedig a világbajnokkal bánt el.

A szerbiai csapat tegnap is szurkolhatott, mert a grúz származású Kajaia végre méltó módon csillantotta meg erejét és tehetségét, s szintén a döntőig menetelt. A selejtezőkben a bolgár Barjakovot győzte le (3:1), a nyolcaddöntőben az azeri Nurijevet (3:1), a negyeddöntőben pedig a magyarok 2009-es, elnyűhetetlen világbajnokát, Kiss Balázst, aki január 27-én töltötte be a 35. életévét. Egy akciódús meccsen 7:3-ra nyert a szőrös „szerbiai”, az elődöntőben pedig visszatért a bevált 3:1-hez, ezúttal a „német” Azizsir ellen. A fináléban aztán az örmények éremgyárosa, a Jegesmedve becenévre hallgató olimpiai, háromszoros világ- és Európa-bajnok Artur Aleksanyan volt az ellenfele, akit mi csak Gombóc Artúrnak nevezünk, mert a Nagybecskereken megtartott korosztályos Eb-n gombócot nyelt, ugyanis a döntőben óriási meglepetésre kikapott a magyar Rizmayer Györgytől. A döntőben aztán Aleksanyan pillanatok alatt megmutatta, ki is az úr a háznál, s az 5:0-s forduló után Kajaiának nem volt mit tennie, a vége 7:0 lett.

Ami a többi szerbiai és magyar versenyzőt illeti: 60 kg-ban Torba Erik a vigaszágra került, ahol súlyos vereséget (8:0) szenvedett a német Kinsingertől, 63 kg-ban a zentai Nagy Tamás a nyolcaddöntőben az orosz Kabalojevre futott, és 9:0-s technikai tust szenvedett, de nem járt sokkal jobban Krasznai Máté sem, aki a lengyel Ersetictől kapott ki (5:0), 67 kg-ban a szintén zentai Nemes Máté nagy csatában 5:3-ra kapott ki az örmény Aslanyantól, Kozák István pedig már a selejtezőben elvérzett a dán Bjerrenhuus ellen (3:2), 72 kg-ban Aleksandar Maksimović a selejtezőkben 8:0-ra verte a norvég Gundersent, a nyolcaddöntőben ugyanilyen arányban múlta felül a szlovákiai Horváth Deniszt, de a negyeddöntőben már nem bírt a grúz Lomadzéval (0:5), a címvédő Korpási Bálint mindjárt a rajton egy döntő előtti döntő vívott az orosz Kurakkal, és 3:3-mal veszített, a vigaszágon viszont 9:1-re nyert a cseh Žižka ellen, a bronzmeccsen pedig a lengyel Sahakyant múlta felül 10:0 arányban. 77 kg-ban Lőrincz Tamás végül bronzérmes lett, miután a vigaszágon 10:0-ra verte a fehéroroszt, a bronzmeccsen pedig 7:2-re a svédet, 82 kg-ban a nagybecskereki Žarko Dickov győzelemmel rajtolt a moldovai Burdujával szemben (6:3), de a negyeddöntőben kikapott az azeri Huszejnovtól, Szabó László viszont a bronzmeccsig jutott, ahol a bolgár Alekszandrov volt az ellenfele, és 3:2 arányban alulmaradt, 87 kg-ban Nikolaj Dobrev tussal kapott ki az ukrán Selemektől, de Lőrincz Viktor is csalódást keltett, mert ő meg a negyeddöntőben búcsúzott az azeri Abbaszov révén (3:1). 97 kg-ban Kiss Balázs végül a bronzért küzdhetett a némettel, s egy pörgetéssel elintézte a dolgot, és 130 kg-ban is volt esély a magyar éremre, hiszen Lám Bálint a bronzmeccsen a román Ciurariuval küzdött meg, de 1:0-s vezetés után végül 3:1-re kikapott.

Tegnap a hölgyek is elkezdték a selejtezőket az 50, 55, 59, 68 és 76 kg-ban.

Európa-bajnokok, 55 kg: Eldaniz Azizli (azeri). 60 kg:Szergej Emelin (orosz). 63 kg: Mihai Radu Mihut (román). 67 kg: Artem Szurkov (orosz). 72 kg: Adam Kurak (orosz), … 3. Korpási Bálint (magyar). 77 kg: Roman Vlaszov (orosz), 2. Nemes Viktor (szerbiai), 3. Lőrincz Tamás (magyar). 82 kg: Makszim Manukjan (örmény). 87 kg: Roberti Kobliasvili (grúz). 97 kg: Artur Aleksanyan (örmény), 2. Mihail Kajaia (szerbiai), 3. Kiss Balázs (magyar). 130 kg: Riza Kayaalp (török).