2024. április 20., szombat

Tűzoltó-együttműködés

Tavaly több mint 50 tűzesethez vonultak ki a kishegyesi önkéntes tűzoltók – Együttműködési szerződés született a karancsi tűzoltókkal

A közelmúltban tartotta éves közgyűlését a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület. A testület vezetősége beszámolt a tavalyi évi eredményekről, a pénzügyi terv megvalósításáról és előtárta az idei évre vonatkozó terveket is. A 2017-es évben a tűzoltótestület eredményesen dolgozott, mondta el lapunknak Szűgyi István, a testület elnöke.

– A tavalyi évben önkénteseink 52 alkalommal vonultak ki tűzesethez, és 17 alkalommal voltak más jellegű bevetésen. Ha megnézzük, ez majdnem 72 kivonulást jelent, így néhány óra híján az önkéntes tűzoltók 500 munkaórát tettek le a közösség asztalára. Azt gondolom, hogy ez nagyon jó eredmény. Az alaptevékenységünk, hogy segítünk, amikor szükség van rá, de emellett rendszeresen jártunk versenyekre is. Az ősszel sokadik alkalommal részt vettünk a budapesti hagyományőrző tűzoltóversenyen, ahol 7 ország versenyzői közül a második és harmadik helyezést hozták haza csapataink – számolt be az elnök, majd hozzáfűzte, hogy más egyesületekkel való kapcsolattartásra is nagy hangsúlyt fektettek. Jártak pusztamérgesi tűzoltóknál, akikkel 10 éve tartják hivatalosan a kapcsolatot, valamint együttműködési szerződést írtak alá egy másik testülettel is.

– A közgyűlés végén a horvátországi Karancs település önkéntes tűzoltó-testületével aláírtunk egy együttműködési szerződést. Velük már 3-4 éve barátkozunk, és úgy gondoltuk, hogy egy ilyen megállapodással hitelesebbé tudjuk tenni ezt a kapcsolatot, valamint más civil szervezeteket is be tudunk vonni az együttműködésbe. Véleményünk szerint a karancsi és a kishegyesi tűzoltótestületek lehetnek az összekötő kapocs a többi szervezet között. Emellett más jellegű együttműködést is meg tudunk valósítani a karancsiakkal közösen – mondta el Szűgyi.

Ami a testület pénzügyeit illeti, a tavalyi évben jelentősen csökkent a bevétel a korábbi évekhez képest. Amint kiderült, erre egy törvényváltozás miatt került sor.

– Az önkéntes tűzoltótestület 2016-ban 1,4 millió dináros bevételt valósított meg. Ez részben a tűzoltó-berendezések ellenőrzéséből és javításából folyt be. Ez változott, és sajnos a tavalyi év elejétől ezt a szolgáltatást nem tudjuk helyi szinten végezni, csak a Topolyai Tűzoltó Szövetséggel karöltve. Így természetesen sokkal kevesebb kisebb bevétel valósul meg belőle, úgyhogy a 2017-es évben mindössze 500 ezer dinárból tudtunk gazdálkodni. Igyekeztünk alkalmazkodni az új anyagi helyzethez, de ki kell emelnem, hogy a testület évek óta sikeresen vesz részt a kishegyesi önkormányzat pályázatain. Ily módon meg tudjuk oldani, ha valamit pótolni kell a felszerelésből, és a versenyekre és bemutatókra is el tudunk jutni – tudtuk meg az elnöktől, aki reméli, hogy az önkormányzattal és a kishegyesi helyi közösséggel ápolt jó kapcsolatok az idén is megmaradnak.