2024. május 2., csütörtök

Orosz kézbe kerülhet az Agrokor

Katasztrófa lenne Horvátország számára, ha megszületne a megállapodás a hitelezők között a rendkívüli igazgatás alatt levő Agrokorban – jelentette ki Ivica Todorić, a konszern volt tulajdonosa. Szerinte így „hatalmas tőkét… semmisítenének meg”, ezért ez nem is fog bekövetkezni.

Andrej Plenković horvát kormányfő április 10-én közölte: befejezték a megállapodás legfontosabb elemeinek összehangolását, a jogi szöveg a következő három hónap alatt elkészül.

Fabris Peruško, az Agrokor számára kijelölt rendkívüli biztos úgy nyilatkozott, hogy a tulajdon megosztásának modelljét még nem dolgozták ki, de az bizonyos, hogy a legnagyobb hitelezőnek, a Sberbanknak, amely 1,1 milliárd eurót kölcsönzött, domináns tulajdonrésze lesz a cégben. A hozzáférhető adatok szerint az orosz Sberbanknak és a szintén orosz VTB banknak egyaránt 30–46 százalékos lehet a részesedése.

Todorić az N1-nek azt állította, hogy az Agrokornak tulajdonképpen semmiféle fizetési gondja nem volt.

„Nem voltak semmilyen problémák a kifizetésekkel, adósságokkal… Nekem a fizetőképességgel, kötelezettségekkel, egyáltalán semmivel nem volt gondom” – fogalmazott Todorić. Azt is elmondta: nyomás alatt írta alá a lex Agrokort. S ha ezt nem tette volna meg, a vállalat megsemmisült volna.

„Nyomásra írtam alá, hogy ne okozzak kárt, ne semmisítsem meg az egészet, ők ugyanis készek voltak a megsemmisítésre. Tiszta zsarolás, politikai szervezkedés történt” – állította Todorić hozzáfűzve, hogy ebben mások mellett „az első naptól kezdve aktív szerepet játszott Andrej Plenković kormányfő”.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat megmentésére a horvát parlament tavaly április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. Ilyenkor a konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveznek ki, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot.

Az Agrokoron belül, amely több országban is érdekelt, mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves bevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.