2024. március 28., csütörtök

Fölújított és költséghatékony óvodák

Horgosra és Magyarkanizsára látogatott Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök

A tartományi oktatási titkárnak a községbeli iskoláskor előtti intézményekben tett látogatásának célja a nemrégiben végrehajtott beruházások megtekintése volt.

A magyarkanizsai óvodában (Puskás Károly felvétele)

A magyarkanizsai óvodában (Puskás Károly felvétele)

A tartományi kormány és az önkormányzat segítségével mindkét óvodában javultak az oktatás körülményei, melyek nemcsak a komfortérzetre, hanem a költséghatékonyságra is kiváló hatással vannak. A magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke, Miloš Kravić is megjelent kedden délelőtt az objektumokban, és elmondta: büszkeséggel töltötte el, hogy a kicsik ilyen rendezett környezetben töltik napjaikat, azonfelül kifejezte köszönetét is a tartományi kormány által nyújtott támogatásért.

Veselinov Ibolya intézményigazgató elmondta, hogy a tartományi oktatási titkársághoz benyújtott pályázatuk eredményeképp idén a nyílászárók cseréjére kerülhetett sor a horgosi Napraforgó óvodában.

– Kétmillió-hétszázötvenezer dinárból ötvennyolc ablakot tudtunk felújítani, továbbá a bejárati ajtók cseréjét is elvégeztethettük. Önkormányzatunk is hozzájárult a szebbé tételhez, ugyanis az objektum belső festését is magunk mögött tudhatjuk. Az óvónők minden év karácsonyakor jótékonysági akciót szerveznek, a gyermekekkel apró ajándékokat készítenek, amit aztán áruba bocsátanak. Ebből az összegből pedig bútorokat vásárolhattunk. Mondhatom, így az óvoda teljes mértékben megújult Horgoson. Magyarkanizsán a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézményben a bútorzatot cseréltük ki az önkormányzat és a titkárság jóvoltából mintegy 495 ezer dinár értékben.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár mindkét épületet megtekintette, és lapunknak nyilatkozva kifejtette:

– Titkárságunk a Közelebb az iskolapadokhoz akció keretében ellátogat az iskolákba és az óvodákba. Horgoson és Magyarkanizsán is meggyőződhettünk arról, hogy ezeknek az épületeknek a felújítása, korszerűsítése annak rendje és módja szerint megtörtént, és ebben jelentős szerepet vállalt a helyi önkormányzat és a szülők is. A kivitelezőt szintén dicséret illeti, mert igen jó és gyors munkát végzett. A tartomány a köztársasággal és az önkormányzatokkal együttműködve a jövőben is arra törekszik, hogy a több mint 550 oktatási intézmény mindegyike megfelelő állapotban legyen, korszerű felszerelésekkel.

Hogy mi alapján választották ki a támogatásban részesülő óvodákat és iskolákat, arról Nyilas Mihály a következőket nyilatkozta:

– Két évvel ezelőtt nagyszabású körkérdést végeztünk az egész tartományban, és sikerült pontosan megállapítani, hol mik a szükségletek. Ezt rangsorolva döntöttünk. Elsődlegesen a gyermekek biztonságára helyeztük a hangsúlyt, de természetesen sokat nyomott a latban a fűtési rendszerek gondjainak kiküszöbölése is. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a szükségleteket, ezt szolgálják a látogatásaink is. A tartományi költségvetésben minden évben jelentős összeget irányozunk elő az oktatási intézmények számára.

A felújítási pályázatok kiértékelésénél tartanak jelenleg a tartományi kormányban, s várhatóan a hét végéig döntést is hoznak, de nem lesz könnyű dolguk, mivel nyolcszoros a túljelentkezés, ám biztató, ami Horgoson elhangzott: nagy valószínűséggel még egy pályázat kiírására sor kerül a nyár folyamán, a költségvetés módosításakor. De a kisebbségi nyelvhasználat és az oktatási projektumok és az etnikai közösségek egyesületeinek programjai sem szorulnak háttérbe.