2024. április 26., péntek
SZABADKA

Felállították a Mátyás király-szobrot

Szabadka új szobrot kapott. A város központjában elhelyezkedő Corvin Mátyás utcában már megtekinthető a Mátyás király-szobor. Maja Rakočević Cvijanov szobrászművész, konzervátor, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakmunkatársának elmondása szerint a napokban kezdődtek el a szobor felállítási munkálatai:

– Ma el lett távolítva az oszlop, amely a szobor előtt helyezkedett el. Ez az intézet feltételei közé tartozott, mert úgy véljük, hogy így az emlékmű jobban kifejezésre jut. A szobor már most nagyon jól fest. Marad még néhány részlet kivitelezése és az utómunkálatok, hogy a kivett oszlop helyére beton kerüljön. Ezt is még az intézet ellenőrzi. A szobrot így is szinte teljes pompájában megtekinthetik a járókelők a Mátyás királyról elnevezett utcában. A felállítási munkálatokat az EV-PRO vállalat végezte, öntödei munkatársak segítségével – hallottuk Maja Rakočević Cvijanovtól.

A Mátyás király szobrot Franjo Mačković palicsi szobrászművész készítette bronzból. Maga a szobor megközelítőleg 2.20 métert tesz ki. A szobor talpazatán a Matthias Rex felirat áll. A szobor felállítására annak kapcsán került sor, hogy a 2018-as évet Mátyás király emlékévének nyilvánították, idén van megkoronázásának 560., a születésének pedig az 575. évfordulója.