2024. április 24., szerda

A szakma népszerűsítése

Jogászkonferenciát és bált szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet

Hazai és magyarországi jogászok részvételével, Szakértői szemmel címmel tartott jogászkonferenciát és bált a hétvégén a Vajdasági Magyar Jogász Egylet. A helyszín az écskai kastély volt. A rendezvényt Nyilas Mihály, a VMJE elnöke nyitotta meg, üdvözlőbeszédet mondott dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, a Magyar Jogász Egylet elnökségi tagja.

A szakelőadásokon magyarországi és a Szerbiában még kidolgozás alatt lévő polgárjogi törvénykönyv, valamint a büntetőjogi törvénykönyv főbb elemeit ismertették az előadók, dr. Szalma József és dr. Fejős István, majd prof. dr. Várady Tibor akadémikus tartott előadást a választott bíráskodásról. A jelenlévők mgr. Fehér László igazságügyi szakértő munkájával ismerkedhettek meg, Pásztor Bálint köztársasági képviselő beszámolt a 2018-ban várható jelentősebb törvénymódosításokról, Čedomir Backović helyettes államtitkár pedig az alkotmánymódosításról tartott előadást.

– Bízunk abban, hogy sikerül megtalálni a kapcsolódási pontokat a magyar jogrendszer és az átalakuló szerbiai jogrendszerben. Esetleg át tudunk adni olyan ötleteket, ami felhasználható vagy felhasználandó a vajdasági jogfejlődés tekintetében is. Abban bízunk, hogy tartós együttműködésünk lesz, mert kifejezetten érdekes számunkra, hogy mi történik a határokon túl és, hogy az itteni magyar jogászok hogyan tudnak érvényesülni, hogyan tudnak részt venni a szűkebb és tágabb régiók jogfejlődésében – nyilatkozta dr. Bicskei Ferenc.

A VMJE harmadik konferenciájának – a szakmai véleménycserén túl – egyik célja a jogász szakma népszerűsítése is, hiszen Vajdaságban kevés a magyar jogász.

– Egyre több tagunk van az Egyletben. Most léptük túl a 130-as számot. Nemcsak jogászok, hanem joghallgatók is vannak – ennek külön örülünk. Mert szeretnénk az utánpótlást biztosítani. Egyre több fiatalt arra buzdítani, motiválni, hogy ezt a szakmát, ezt a hivatást válasszák. Ennek kapcsán egy könyv is megjelent, a Milyen jogon? Jogász-ABC fiataloknak – mondja Nyilas Mihály.

Dr. Várady Tibor jogászprofesszor, akadémikus elsősorban azt üzeni a fiataloknak, hogy legyenek jó jogászok.

– Ha az ember felületesen kezel egy szakmát, akkor azt egy kicsit úgy látja, hogy az sok idő, meg kínlódik vele. Hogyha viszont az ember tényleg benne van egy szakmában, akkor élvezi is. Hogyha tehát valaki jogász, próbáljon jó jogász lenni, és ezzel szerencsésebb ember lesz –mondja dr. Várady Tibor.