2024. április 26., péntek

Orbán Viktor: Európa megtelt

Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

Ma Brüsszelben megkezdődött az európai uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója, az ülés középpontjában a gazdaság- és kereskedelempolitikai kérdések, Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök angliai megmérgezésének ügye, a migráció, valamint az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások állnak.

Orbán Viktor megérkezik Brüsszelbe (Fotó: MTI)

Orbán Viktor megérkezik Brüsszelbe (Fotó: MTI)

MAGYARORSZÁG MEGVÉDI HATÁRAIT

A találkozó előtt az Európai Néppárt, az Európai Parlament legnagyobb frakciója vezetőségi ülést tartott, melyen részt vett a magyar miniszterelnök is.

– Európa megtelt – jelentette ki Orbán Viktor az ülés után.

– Ha Európa megtelt, akkor védjük meg a határait, a figyelmet nem a migránsok szétosztására kell fordítani – hangoztatta.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország ebben jó európaiként részt vesz, meg fogja védeni határait, migránsokat nem engedünk és nem fogadunk be.

Facebook-oldalára feltöltött videójában a kormányfő elmondta: a néppárt ülésének fő témája a bevándorlás, a migráció volt. Brüsszelbe érkezése előtt szintén a bevándorlást mondta Magyarország szempontjából a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Orbán Viktor.

A magyar kormányfő Brüsszelben rögzített üzenetében kijelentette, Magyarországon már lelepleződött „kétezer zsoldos, egy egész zsoldoshadsereg”, amely Soros Györgynek dolgozik a magyar kormány ellenében. Brüsszelben sincsenek kevesen – tette hozzá, rámutatva: céljuk ott is ugyanaz, Magyarországot bevándorlóországgá tenni, lebontani a kerítést, és beengedni a migránsokat.

– Ezt nem fogjuk hagyni, és a mai tárgyalásokon is érvényt szerzünk Magyarország érdekeinek – szögezte le a kormányfő.

MINŐSÍTETT TÖBBSÉGGEL IS MEGSZAVAZNÁK

Az ülés megnyitását követően az uniós állam- és kormányfők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztettek.

– Európának nincs több vesztegetni való ideje, hogy megoldja a migráció okozta válság kérdését, a megoldást a lehető leggyorsabban el kell érni – jelentette ki az EP-elnök Brüsszelben az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos tanácskozásának megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján.

Az uniós parlament elnöke hangsúlyozta, közös európai szabályokra van szükség a múlt években tapasztalthoz hasonló migrációs beáramlás megelőzésére, a polgárok ugyanis túl sokat vártak az uniós intézmények válaszára.

A migráció kezelésének problémájára eddig csak részleges válaszok érkeztek. A megfelelő uniós stratégia hiánya továbbra is a populisták malmára hajtja a vizet – szögezte le Tajani.

Véleménye szerint a balkáni migrációs útvonal lezárása érdekében tett erőfeszítésekhez hasonló fellépésekre van szükség a földközi-tengeri útvonal esetében is, amelyeken keresztül akár már a közeljövőben további több millió bevándorló érkezhet.

Az uniós parlament már tavaly novemberben elfogadta a menekültügyi rendszer reformjára vonatkozó javaslatát annak érdekében, hogy az hatékonyabbá, méltányosabbá és szolidárisabbá váljon. Az uniós tanács nem halogathatja tovább az állásfoglalást, szükség esetén akár minősített többséggel is megszavazva azt – közölte Tajani.