2024. április 26., péntek

Zágrábig vasúton – három és fél óra alatt

Kelet- és Nyugat-Európát köti össze a 10-es korridor részét képező sínpálya – Szerb oldalon jövőre kezdődhet el a munka

Felújítják a Belgrád és Zágráb közötti vasútvonalat – ebben állapodott meg a szerb és a horvát államvezetőség. Az együttműködési nyilatkozatot pénteken írta alá Belgrádban Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter, valamint horvát kollégája, Oleg Butković illetékes infrastruktúraügyi tárcavezető. A szerződés aláírásán Jadranka Joksimović európai integrációügyi miniszter is részt vett.

Oleg Butković és Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Oleg Butković és Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

A vasútvonal 412 kilométer hosszú, a tervek szerint 160 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak majd a szerelvények, ennek köszönhetően az utat a jelenlegi hét és fél óra helyett valamivel több mint három óra alatt meg lehet majd tenni a két főváros között. A tervekről már Aleksandar Vučić szerb és Kolinda Grabar Kitarović horvát államfő is beszélgetett februárban, ekkor tűzték ki a memorandum aláírásának időpontját is. A nyilatkozat nemcsak a szóban forgó vasútvonal korszerűsítését helyezi kilátásba, hanem egyben a vasúti infrastruktúra fejlesztését, a vasúti határátkelőkön végzett ellenőrzések egyszerűsítését, továbbá európai uniós pénzügyi alapoknál történő együttes pályázást is.

A Belgrád–Zágráb vasútvonal szerbiai szakasza 116 kilométer hosszú. Az építésügyi minisztérium Tanjug hírügynökséghez eljuttatott adatai szerint a Golubinci–Šid szakasz mindkét vágányát felújítják, a Ruma és Šid közötti szakaszt pedig korszerűsítik. Az idén csak a projekthez kapcsolódó tervdokumentáció és a műszaki iratok előkészítése zajlik, a munkálatok jövőre kezdődhetnek.

A szerb–horvát miniszteri találkozó részvevői (Fotó: Beta)

A szerb–horvát miniszteri találkozó részvevői (Fotó: Beta)

A szerb szakasz felújítására összesen 250 millió eurót költenek el, a horvátországi, hosszabb rész többe fog kerülni, egymilliárd euróba. A vasútvonal szerbiai szakasza végig két sínpárral rendelkezik, elektromos meghajtású, és 120 kilométeres óránkénti sebesség elérésére tervezték annak idején, mondták el a hírügynökségnek a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra közvállalat illetékesei. A Belgrád és Šid közötti bal oldali vágány van jobb állapotban – tették hozzá –, ezen ma is megvalósítható 100 kilométeres óránkénti sebesség. Belgrád és Batajnica között kell a vonatoknak lassítaniuk, ezen a szakaszon jó, ha 40-nel tudnak haladni. A Šid felé haladó jobb oldali vágány már nagyon rászorul a felújításra, Ruma és Šid között 60 kilométeren keresztül 30–50 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak a szerelvények. Mint ismeretes, a Belgrád és Ópázova közötti részt kínai hitelből mindenképp felújítanák a Belgrád–Budapest vasútvonal projekt keretében. Ópázova és Šid között ma sem rossz a helyzet, százzal közlekednek a vonatok, és csak kisebb munkálatokra lesz szükség ahhoz, hogy 120-ra növeljék az elérhető sebességet. Sok lesz a munka a Ruma és Ópázova közötti szakaszon, ahol teljesen ki kell cserélni a síneket. Ruma és Golubinci között 13 millió dolláros orosz hitelből már 2015-ben felújították a vasutat, egy 18 kilométeres szakaszt.

Mihajlović és Butković a megállapodás megkötése után a kivitelezésről beszéltek. Mint mondták, a munkacsoportok még ebben a hónapban összeülnek, május végén pedig újabb miniszteri szintű találkozót szerveznek. A horvát félnek nem lesznek gondjai a finanszírozással – közölte Butković, európai forrásokból teremti elő a költségek 85 százalékát. A horvát költségvetésben most 500 millió euró áll készen a munkálatok megkezdésére, így a kivitelezés bármikor elindulhat. A 10-es korridor nemcsak a két államot, hanem Nyugat- és Kelet-Európát kapcsolja össze, ezért fontos a projekt sikere – állapította meg a két miniszter. Mihajlović elmondta, a tervdokumentáció 10 millió euróba fog kerülni.

A megbeszélésen szó volt a két államot összekötő három híd felújításának szükségességéről, de a Batrovci–Kuzmin átkelőnek a modernizálásáról is, amit külföldi hitelből végeznek el.