2024. április 26., péntek

Prélóztak Bajsán

Ezúttal pogácsakészítésben is versenyeztek a csapatok

A 13. Prélót, Bajsa néphagyományokat éltető nemzetközi találkozóját, ezúttal 13 versenyző csapat, és 400 ember részvételével szervezte meg a faluvezetés, a közreműködő civil szervezetek és magánszemélyek a helyi Testvériség-egység Általános Iskola tornatermében.

Az általános iskola udvarában nyílt lángon pattogatták a kukoricát a versenyzők (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az általános iskola udvarában nyílt lángon pattogatták a kukoricát a versenyzők (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A három nyelven – magyarul, szerbül és szlovákul – zajló összejövetelen ezúttal Magyarországról Kelebia csapata versenyzett, a Hevesiek pedig kézműves foglalkozásokat vezettek kicsiknek és nagyoknak. Szlovákiából Rozsnyó városa képviseltette magát, Horvátországból pedig Várdarócról és környékéről érkezett egy csapat. Az ügyességi versenyeken Topolya község több településéről is részt vettek, illetve ezúttal is jelen voltak a kiszácsi hagyományőrzők.

Az idén a szervezők a gyerekeket a fellépés mellett más módon is bevonták a Préló forgatagába. A mesebeli hamupipőke nyomdokaiba lépve kellett a kukoricát a babtól elválasztaniuk, minél gyorsabban és pontosabban. A verseny első helyezettje a negyedikes Gere Dominika lett.

Az idei rendezvényen először járt Bajsán a várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület Menyecske tánccsoportja és népdalköre, mely 2006-ban alakult, eddig Horvátországban és Magyarországon több fellépésen vannak túl.

– Vajdaságban még nem jártunk, és igyekszünk ezzel a vendégszerepléssel újabb kapcsolatokra szert tenni, hogy bővíteni tudjuk nemcsak a vendégszerepléseink, hanem a rendezvényeink vendégeinek a sorát is. Reméljük, hogy a Bajsán is tapasztalt jókedv és barátkozás a jövőben folytatódik – mondták a várdaróciak.

Az idei Préló különlegessége, hogy nem valamiféle régi tárggyal kellett jönniük a vendégeknek, hanem Truzsinszki Ilona ötlete és szervezése alapján pogácsaversenyt hirdettek.

– Ezzel egy kis változatosságot szerettünk volna belevinni az idei találkozóba. Az öttagú szakavatott zsűrink valamennyi tagjának van több éves gyakorlata van a sütésben, a pékmunkában. Természetesen arra nem lett volna lehetőség, hogy a csapatok helyben süssenek, ezért arra kértünk mindenkit, hogy hozzák magukkal az otthon elkészített pogácsájukat. A díjazásnál azt vettük figyelembe, hogy minél hagyományosabb legyen a pogácsa receptje, és minél kevesebb alapanyagból készülve kiadós legyen, ahogyan az hajdanán is szempont volt.