2024. május 1., szerda

Jégtörő Mátyás és az újbor

Hagyományos borásztalálkozót tartottak Bácsfeketehegyen

Szombaton a Bácsfeketehegyi Gazdakör szervezésében XVIII. alkalommal került sor a hagyományos bácsfeketehegyi borásztalálkozóra. Ez alkalommal is számos borász vett részt a találkozón, valamint négy borrend tagjai is képviseltették magukat. Pál István, a gazdakör szőlész-borász szakosztályának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy hagyományosan a legmegfelelőbb időpontban tartják a találkozót.

A beérkezett borminták (Lakatos János felvétele)

A beérkezett borminták (Lakatos János felvétele)

– A borásztalálkozónk Jégtörő Mátyás napjához köthető, február végén ugyanis már kezd alábbhagyni a tél, és hamarosan megkezdődnek a munkálatok a szőlőben. Idáig a nagyobb borversenyek már lezajlottak Vajdaság-szerte, de ez a megfelelő időpont az újbor értékelésére. A bornak kell egy bizonyos idő, hogy összeérjen és kiadja a maximumot, és csak ekkor mondhatjuk meg, hogy miben magaslik ki az adott évjárat – mondta el Pál István.

A bácsfeketehegyi borászok korábban szerteágazóbb kapcsolatokat tartottak, most viszont a környező községek egyesületeire összpontosítanak. A mostani találkozóra 8 egyesületet hívtak meg.

– Ezzel a nyolc egyesülettel nagyon szoros kapcsolat alakult ki, és mi is mindig részt veszünk az ő rendezvényeiken. Az egyesületek képviselői mellett itt vannak a borrendek tagjai is. Vendégül láttuk a szegedi, a bajsai és a horgosi borrendeket, és természetesen házigazdaként jelen voltak a bácsfeketehegyi borlovagok is. Kb. 60 minta érkezett erre a borkóstolóra, aminek nincs verseny jellege. Ez a történet arról szól, hogy a termelők elhozzák a boraikat, mi kiértékeljük és egymás között megvitatjuk őket. Ez a találkozó épp ezért nagyon építő jellegű, baráti alapon véleményezzük a borokat, de emellett szakmai tanácsokat is kaphatnak a kezdő borászok – számolt be Pál, majd arról is szólt, hogy az idei találkozót támogatta a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, valamint együttműködő partner volt a Feketics Művelődési Egyesület és a Hestya Nők Egyesülete.

Orosz Kálmán köszönti az egybegyűlteket (Lakatos János felvétele)

Orosz Kálmán köszönti az egybegyűlteket (Lakatos János felvétele)

A Bácsfeketehegyi Gazdakör szerteágazó tevékenységet folytat – számolt be lapunknak Orosz Kálmán, az Gazdakör elnöke. A borásztalálkozó mellett ugyancsak jellegzetes rendezvényük a téli előadás-sorozat, amikor a technológiai újdonságokkal ismertetik meg a bácsfeketehegyi termelőket. Az idén a szárazságtűrő vetőmagfajták bemutatására helyezték a hangsúlyt. Az egyesület részt vesz a falunapok, a szüreti napok és más rendezvények megszervezésében, valamint csoportos látogatást szerveznek az újvidéki mezőgazdasági vásárra – összegezte Orosz. Népszerű programjuk a hagyományos disznótoros bál, ahol hagyományos ízeket mutatnak be. Természetesen a borásztalálkozó is egyike a népszerűbb programjaiknak.

– Egyre nehezebb az embereket összehozni, de amikor a borról van szó, akkor a borászok igen összetartóak. A találkozónak ugyancsak célja a borkultúra fejlesztése, mert véleményem szerint a bor részben orvosság, részben táplálék. A hosszabb életkor titka pedig a mértékletes borfogyasztás – hangoztatta az elnök.

A Gazdakör borászainak nagy része hobbi borász, akik kisebb kertekben termesztenek szőlőt, és csekély mennyiségű bort készítenek. Vannak természetesen nagyobb borászatok is, amelyek jó minőségű bácsfeketehegyi borokat készítenek, és számos érmet hoznak haza – fogalmazott Orosz.