2024. május 1., szerda

Új tetőszerkezetet kapott a Rehák Kollégium

További felújításokat terveznek a kollégiumban

A Magyar Szó egykori főszerkesztőjéről elnevezett szabadkai Dr. Rehák László Kollégium huszonkét éve biztosít szállást a szórványból érkező vajdasági magyar egyetemistáknak és főiskolásoknak. Az alapítás után két évvel a kollégiumot kibővítették, hozzáépítettek egy részt az épülethez. Ez a rész tavaly több helyen is beázott.

A beázások az itt lakó egyetemisták mindennapjait is megkeserítették.

– A tanulószobában hagyott műszaki rajzaim a beázások következtében teljesen eláztak. Nem is lehetett tanulásra használni a helyiséget. A villanylámpánál és a vezetékeknél is folyt a víz, ami már veszélyes is volt – mesélte Csepella Árpád, a kollégium lakója.

– A tanulószobában öt, az előszobában pedig három helyen kellett elhelyezni edényeket, hogy felfogják a vizet. Az utóbbi helyiségben a kabátok és cipők is gyakran eláztak – számolt be Szalma Éva, a kollégium másik lakója.

A kiérkező szakemberek megállapították, hogy a tetőszerkezetet teljesen ki kell cserélni. A felújításról Jenei Gizellát, a Rehák Kollégium vezetőjét kérdeztük.

– A cserére saját forrásunk nem volt, ezért pályázatot nyújtottunk be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. A pályázatunk sikeres elbírálása után került sor a tetőcserére. A kivitelezők mindössze három nap alatt kicserélték a tetőszerkezetet. A munkafolyamat így nem zavarta a diákok ittlétét és tanulási lehetőségeit – mondta Jenei Gizella. Hozzátette, hogy az idei évben további felújításokat terveznek, többek között a hozzáépített részt szeretnék szigetelni, a kollégium oldalát kifesteni és a belső részt szeretnék kimeszelni, mindezt pályázati pénzből.

– Az elnök asszonyunk, Cékó Krisztina, fáradhatatlan munkát végez azért, hogy a kollégiumunk megmaradjon, ő kíséri figyelemmel a pályázatokat, és a pályázatok nélkül már rég megszűnt volna az intézményünk – tette hozzá Jenei Gizella.

 kollégiumot Rehákné Pósa Rózsa, Rehák László felesége, és Szabadka Város Önkormányzata hozta létre 1996-ban. Rehák László végakarata volt, hogy saját lakását alakítsák át kollégiummá, ugyanis maga is bánáti származásúként így szerette volna segíteni a Szabadkán tanuló bánáti diákokat. A kollégiumban jelenleg 18 egyetemista és főiskolás van elszállásolva, öt szobában. Egy teakonyha, két tanulószoba és Rehák László hagyatékából kialakított könyvtár áll az itt lakók rendelkezésére. A kollégiumban elsősorban bánátiakat szállásolnak el, a fennmarad helyeket pedig más vajdasági szórványtelepülésről érkezők közt osztják szét. A hallgatóknak nagy segítséget jelent ez az intézmény.

– Péterrévei vagyok. A Szabadkai Műszaki Főiskolára járok. Nagyon meg vagyok elégedve a kollégiummal. Itt segítünk egymásnak a tanulásban, sokkal könnyebb, mintha egyedül kellene tanulni – mondta Csepella Árpád.

– Adai vagyok. Végzős termékfejlesztő hallgató vagyok. Elsősként nehéz volt a diákélet, de a felsőbb évesek segítettek, mind a beilleszkedésben, mind a tanulásban. Sokkal jobb itt lakni kis közösségben, mint a nagy állami kollégiumban. Valamint az is fontos szempont, hogy kollégiumban sokkal olcsóbb lakni, mint lakásban – mondta Szalma Éva.

Eddig 116 egyetemista és főiskolás lakott a kollégium falai között, közülük 86-an diplomáztak le. Mintegy kilencven százalékos többségük a felsőoktatásban eltöltött évek után a szülőföldjén maradt.