2024. április 26., péntek

Nyolc év sikeres építkezése

Új pályázati lehetőségekről, választásokkal kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt Budapesten Orbán Viktor és Pásztor István

Pénteken Budapesten együttes ülést tart a magyar és a szerb kormány, ezen várhatóan több új megállapodást is aláírnak. A témával, de a vajdasági magyarokat érintő egyéb kérdésekkel, s a magyarországi parlamenti választásokkal is foglalkozott mai megbeszélése során Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A találkozót követően lapunknak nyilatkozva Pásztor elmondta, immár a harmadik együttes kormányülést tartja a két ország kormánya, s ez mindannyiunknak örömmel kell, hogy szolgáljon. Jó, hogy folyamatosak a találkozók, s hogy nem csak protokollszerűek a megbeszélések, döntések, megállapodások születnek, húzta alá. Ezek a döntések életszerű problémákat rendeznek, aminek a hasznát a két állam polgárai látják, ezért is lényegesek a megbeszélések – fejtette ki.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogadja Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét az Országházban (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogadja Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét az Országházban (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

– Magyarország erőteljesen támogatja majd Szerbia és az egész nyugat-balkáni térség uniós csatlakozását. Külön aktualitást ad most ennek a témának az az uniós bővítési stratégia, amelyet most mutatnak be. Jó irányba halad a két ország közötti viszony építése, a miniszterelnök is ezt hangsúlyozta, s magam is így látom. Felhőtlenek a kapcsolatok, a fennálló kérdések sem feszültségkeltő problémák.

A VMSZ vezetője elmondta, beszélgetett a magyar kormányfővel a vajdasági magyar közösség nemzetpolitikai indíttatású és támogatottsággal rendelkező programjairól is, ezen belül elsősorban a gazdaságfejlesztési program megvalósulásáról is.

– A napokban volt kerek két éve annak, hogy az első pályázatok megjelentek, négy pályázási körben összesen 21 pályázat jelent meg, ezek túlnyomó többsége, az utolsó kettőt leszámítva, végérvényes elbírálást is kapott. Az eredmények – mind az érdeklődés volumenét figyelembe véve, mind pedig a fejlesztések komolysága kapcsán – kielégítőek, nem csupán számunkra, hanem a miniszterelnök számára is, erről bizonyosodtam meg – fogalmazott nyilatkozatában Pásztor.

Az idén, a hároméves fejlesztési ciklus utolsó évében, további pályázatok várhatók, mondta el, erről is szó volt a budapesti megbeszélésen.

– Hamarosan megjelenik az a pályázat, amelyik a több kis-és középvállalkozást vonzani tudó úgynevezett beszállítói integrátorok támogatására vonatkozik, több ezres lehet az érdeklődők száma. Folytatni szeretnénk a házvásárlásokat lehetővé tevő pályázatokat, mert úgy látjuk, nagy igény mutatkozik ezek iránt. Be szeretnénk indítani még egy kezdő vállalkozásokat támogató hitelkonstrukciót is. Mivel a szerb kormány a tavalyi év végén elfogadta a kistermelői rendeletet, szeretnénk egy olyan pályázatot is meghirdetni, amelyik a kiskereskedelmi létesítményeket ösztönözné a helyi termékek forgalmazására. A miniszterelnök támogatásáról biztosította ezeket a terveket, pályázatokat is – számolt be a VMSZ elnöke.

Más folyamatban lévő fejlesztésekről is tárgyaltak, így például a szabadkai médiaháznak, a nagybecskereki zárdának, a szabadkai Szent Teréz-templomnak, a tanítóképző épülete fejlesztésének a projektumáról is. Lehetőség lesz a beruházások sikerre vitelére, a forrásokat időben szavatolják ehhez.

– Folytatni szeretnénk a megkezdett együttműködést, együtt gondolkodást, közös tervezést, amely ezt a közösséget megpróbálja a lehető legjobb kondícióban tartani és megtartani minden nehézség ellenére is – szögezte le Pásztor.

Szó volt a leendő magyar parlamenti választásokról is, Pásztor elmondta, hogy pártja mindent megtett az elmúlt időszakban azért, hogy minél többen regisztráljanak és éljenek Vajdaságban a szavazás jogával, majd megerősítette, hogy nem jelent dilemmát: kit kell támogatni a választásokon. A Fidesz-KDNP támogatása szavatolja annak az építkezésnek a folytatását, amelyet az elmúlt nyolc évben sikerrel végeztünk, értékelte a Magyar Szónak Pásztor István.