2024. március 28., csütörtök

Ötvenöt éves a Paulinum

skolanappal és kápolnabúcsúval ünnepelték meg e jeles jubileumot

Tegnap volt Szent Pál apostol megtérésének a napja, népnyelven a Pál-forduló. E napon ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium. Az ünnepségen számos jeles közéleti személyiség jelent meg.

Pásztor István, a VMSZ elnöke, a tartományi képviselőház elnöke az ünnep kapcsán a következőket mondta:

– Mindig nagy öröm idejönni, és már több éve együtt ünnepelek a Paulinum tanáraival, diákjaival.

Mint Pásztor István hangsúlyozta: ez egy fontos intézménye a vajdasági magyar oktatási rendszernek és a folyamatos közösségépítésnek. Itt olyan fiatalok készülnek egyházi pályára, akik fontos vállalást valósítanak meg, egy olyan közösségi építkezést, amely elképzelhetetlen úgy, hogy annak nem szerves része a katolikus egyház.

Bunford Tivadar, Szabadka város képviselő-testületének elnöke egy új nyomtatógépet ajándékozott a Paulinumnak, amelyet Miocs Józsefnek, az intézmény vezetőjének adott át.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy azon város képviselő-testületének vagyok az elnöke, amely immár 55 éve ad otthont a Paulinumnak. Ez nagyon fontos intézménye a papok képzésének, és azzal, hogy klasszikus kultúrát, értékeket ad át a diákoknak, ezzel egyedülálló az országban. Nagy örömmel adtam át a városi képviselő testület nevében a nyomtatógépet az intézménynek – nyilatkozta Bunford Tivadar.

A szentmisén tiszteletét tette még Horvát Tímea, Szabadka város alpolgármestere, Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Kern Imre, a köztársasági Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúrafejlesztési Minisztérium államtitkára, dr. Czikajló Gergely, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja ésVelimir Pleša, Horvátország szabadkai főkonzulja.

A gimnázium kápolnájában Miocs József köszöntötte a gimnázium tanulóit, a tanárokat és a vendégeket, majd szentmisét mutattak be magyar és horvát nyelven Szent Pál apostolnak, a gimnázium névadójának tiszteletére.