2024. május 10., péntek

Tekeredik a rétes…

A hajdújárási rétes nem akar kígyó lenni

Amikor az egyszeri ember gyermeke meghallja a rétes szót, azonnal felcsillan a szeme, hisz talán még nem született olyan gyerek, aki ne szeretné ezt a hagyományos süteményt, amelyet leginkább a nagymama ismertet meg a legkisebbekkel. A rétes a legtöbb családban ünnepi süteménynek számít, és íze, valamint látványa legtöbbünkben az ünnepek hangulatát idézi fel.

Sövény Csilla a bolhapiacon lévő üzlet pultja mögött (Fotó: Gergely Árpád)

Sövény Csilla a bolhapiacon lévő üzlet pultja mögött (Fotó: Gergely Árpád)

A hajdújárási Rózsa Szigetnek köszönhetően azonban a rétes a mindennapjaink részévé válhat, segítségével új ízeket fedezhetünk fel, vagy mondhatjuk úgy is, hogy megismerkedhetünk a rétesek új generációjával. A Rózsa Sziget nevet viselő magánvállalkozás augusztusban indult el, és december tizenötödike óta a szabadkai bolhapiacon is találkozhatunk a vállalkozás termékeivel. A cégről, illetve a rétesekről Sövény Csillával beszélgettünk.

– Mindig is érdekeltek a hagyományos magyar receptek, a magyar sütemények. Réteskészítéssel már évek óta foglalkozom. A réteskészítést Magyarcsernyén tanultam meg egy idős nénitől. Egy idősek otthonában dolgoztam, ami jó volt, viszont a kislányom elhelyezése gondot okozott. Éppen ezért szerettem volna foglalkozást váltani, és elkezdtünk egy saját vállalkozásban gondolkodni. A rétest hagyományos módon készítem, ami azt jelenti, hogy a tésztáját is én készítem, úgy ahogy a nagymamáink is készítették – fogalmazott Sövény Csilla.

A vállalkozótól azt is megtudtuk, hogy egy-egy új vállalkozás elindítása nem egyszerű feladat, hisz rengeteg papírmunka jár vele. Sövény Csilla elmondta, hogy ezen ügyek intézését legnagyobb mértékben férje, Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke végezte.

A vásárlók először a hagyományos ízesítésű rétest kóstolják meg (Fotó: Gergely Árpád)

A vásárlók először a hagyományos ízesítésű rétest kóstolják meg (Fotó: Gergely Árpád)

A cég, mint már említettük, augusztusban indult, és a kezdetekben otthon megrendelésre készítették a réteseket, emellett fesztiválokra jártak, ahol igyekeztek megismertetni termékeiket a polgárokkal. A decemberi megnyitás óta a bolhapiacon minden délelőtt megtalálhatjuk a cég réteseit, emellett például tea és kávé is szerepel a kínálatban.

– Lehetőség szerint a réteskészítés alapanyagait igyekszünk helyi termelőktől beszerezni, amit viszont nem tudunk így megvásárolni, azt nagykereskedésekben vesszük. A kínálatunkban sokféle íz található. Elsősorban hagyományos alapanyagokról beszélhetünk, meggy, dió, mák, alma, túró, tök. Emellett kevésbé hagyományos ízesítésű réteseket is készítünk, túrós-erdeigyümölcsös, gesztenyés-meggyes, mákos-málnás. Emellett készítünk sós réteseket is, amit már modernebb réteseknek is hívhatunk, spenótos-fetás, lecsókolbászos, mexikói (csípős, vörös babbal, kukoricával, hússal), csirkés-gombás. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy az emberek elsősorban a hagyományos ízeket keresik. Ha ez ízlik nekik és elég merészek hozzá, akkor kipróbálják az újabb ízeket is. A visszatérő vendégeink között egyaránt vannak fiatalok és idősek is – mondta Sövény Csilla.

Végezetül elárulta beszélgetőpartnerünk, hogy a szabadkai üzlet megnyitása óta nagyon jó tapasztalataik vannak, az emberek egyre inkább megismerik a termékeiket, a rendelések is folyamatosan érkeznek, és a távolabbi terveik között szerepel újabb üzletek megnyitása is.