2024. április 18., csütörtök

Építkezés, nyári táborok, humanitárius munka

A bácskossuthfalvi székhelyű Baptista Missziós Központ tevékenységéről

A korábban megkezdett építkezés befejezését, sportpálya kialakítását, nyári táborok szervezését, a rászorulók megsegítését tartja elsődleges céljának a bácskossuthfalvi székhelyű Baptista Missziós Központ, a helyi és a pacséri gyülekezeti tevékenysége mellett. A világ számos pontjáról érkezett vendég volt kíváncsi tavaly is az ott folyó munkára és az itt élő emberek mindennapjaira – tudtuk meg Nyúl Zoltán lelkipásztortól.

– Egyebek mellett Belgiumból, Franciaországból, Németországból érkeztek testvérgyülekezetek képviselői, az USA-ból orvostanhallgatók értékes gyógyszeradományokkal látogattak el hozzánk. Egy magyarországi család közreműködésével zajlik a tűzifaakciónk, eddig nyolc alkalommal osztottunk ki a rászorulóknak kb. 100 köbméter fát. Rákos betegekhez jutottunk el gyógyszeradományokkal. A sajtóban rólunk is szóló írások nyomán nagyon sok mélyszegénységben élő család kérte a segítségünket. Örömmel töltött el bennünket az idei cipősdoboz-akciónk, amikor is a Szabadkán és a környező településeken összegyűlt 950 darab dobozzal, illetve a Magyarországi Baptista Szeretetszolgálat adományaként kapott 300 és a békéscsabai baptista gyülekezet 500 dobozával bőségesen túlléptük a remélt ötszázat. Az idén Vajdaság 18 településén jártunk a gimnazistákkal, jövőre ennek a folytatása következik. Itt megjegyzem, hogy egyre több olyan iskolában és településen járunk, ahol megdöbbentően kevés a gyerek. Fénypontként éljük meg, hogy bácskossuthfalvi gyülekezetünk ifjú tagjai több szétesőben levő család mintegy 10 gyermekét felkarolták, délutánonként várjuk őket frissen mosott ruhával, étellel, jó szóval. Fiataljaink felvették a kapcsolatot az iskolapedagógussal, és igyekeznek a házi feladatok elvégzésében is segítséget nyújtani. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekeket hosszú és nem kevés energiát, leleményt igénylő folyamat a nehéz helyzetből kiemelni – mutatott rá a lelkipásztor.

A bácskossuthfalvi székhelyű missziós központ egy a magyar kultúrtörténet számára is érdekes helyen, az Ungár-házban – Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival című regény történetének helyszínén – vert gyökeret immár több mint 10 éve. Az akkor megálmodott tervek mára kezdenek valóra válni.

– Az alapvető elgondolásunk az volt, hogy egy nagy találkozóhely legyen a székházunk. A gyülekezeti tagok és a szélrózsa minden irányából érkezett önkénteseink közreműködésével sikerült kétszintesre alakítanunk és letetőznünk az újonnan épített konyhát. A továbbiakban várjuk a pályázati kiírásokat, amik meghatározzák majd a helyiségek berendezését jelentő következő lépéseket. A modern, akár több száz személy étkeztetésére alkalmas helyiségeket nemcsak a nyári táboraink alkalmával szeretnénk használni, hanem a faluban és a környéken zajló szélesebb társadalmi vérkeringésnek szeretnénk a részesei lenni. A tűzpróbánk a nyáron volt a Durindó és a Gyöngyösbokréta alkalmával, amikor a faluban a három ételosztó hely egyik pontja voltunk mi, és egy nagyszerű csapatnak köszönhetően sikerült egy-egy nap 750 személyt jóllakatni – számolt be Nyúl Zoltán.

Nyúl Zoltán lelkipásztor történész is, és célként tűzte ki Bácskossuthfalván és Pacséron a még fellelhető zsidó tárgyi és eszmei emlékek felkutatását és összegyűjtését, ezzel kapcsolatban várja a polgárok jelentkezését. Illetve még az idén szeretné rendbe tenni a zsidó temető gazzal benőtt részét, ebben szintén számít a falubeliek közreműködésére.