2024. április 26., péntek

Nagy felelősséggel jár a veszélyes áru szállítása

Folyamatos módosítást igényelnek az erre vonatkozó jogszabályok

Harmadik ülését tartotta meg tegnap Újvidéken a Vajdasági Gazdasági Kamara veszélyes áru szállításával foglalkozó csoportja. A tanácskozás napirendjén a veszélyes áruk szállítására vonatkozó útmutató munkaverziójának megvitatása szerepelt.

A veszélyes áruk szállítására szigorúan előírt szabályok vonatkoznak, ezeket a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás alapján határozták meg. A vonatkozó jogszabály előírásai kétévente változnak, az új szállítási követelményeknek és technikai fejlődésnek megfelelően.

Becslések szerint mintegy 900 szerbiai vállalat tevékenykedik a veszélyes áruk szállításával és tárolásával kapcsolatos területen. Ebből 700 vállalat a közúti közlekedésben, 200 pedig a vízi és vasúti közlekedésben foglalkozik áruszállítással.

A veszélyes áru szállításával foglalkozó csoport tavaly októberben alapult meg (Fotó: Ótos András)

A veszélyes áru szállításával foglalkozó csoport tavaly októberben alapult meg (Fotó: Ótos András)

A törvény szerint veszélyes árunak számítanak azok az áruféleségek, amelyek a szállításuk során tűz- és robbanásveszélyt, egészségkárosító vagy környezetre ártalmas hatást gyakorolnak. Szerbiában létezik előírás az említett területet illetően, de néhány fontos kérdésben még mindig megoldatlan problémák merülnek fel.

– A veszélyes áru szállítására vonatkozó útmutató egyik célja, hogy megfelelőképpen meghatározza a felmerülő kérdésekre a választ. Ami a leginkább háttérbe szorul, a szabályzat azon pontja, amely szerint a szállításnál minden közreműködő személy az őt érintő területen teljes felelősséggel bír. Ezenkívül a jövőben figyelmet kell fordítani az áru csomagolását, jelölését és a dokumentációt érintő előírásokra is – mondta Nedeljko Tadić a veszélyes áru szállításával foglalkozó szerbiai klaszter alelnöke.

A veszélyes áruk szállításában kulcsfontosságú szerep jut az okiratoknak, a nem előírásszerűen felhasznált hivatalos okirat ugyanis súlyos következményekkel járhat.

A Vajdasági Gazdasági Kamara veszélyes áru szállításával foglalkozó csoportja tavaly októberben alapult meg.

– Ez rendkívül fontos és felelősséggel járó terület, mivel számos kockázat merül fel a veszélyes áru szállítása kapcsán. Ezért döntöttünk úgy tavaly októberben, hogy a gazdasági kamara keretében létrehozzuk azt a csoportot, amely mélyrehatóan fog foglalkozni ezzel a szegmentummal. Mindeddig hatékony együttműködést sikerült megvalósítani az Építészeti-Közlekedésügyi és Infrastrukturális Minisztériummal a veszélyes áru szállítására vonatkozó jogszabály megalkotásában és véghezvitelében – mondta Slavica Hajder, a Vajdasági Gazdasági Kamara titkára.