2024. április 26., péntek

Összhangban az erőviszonyokkal

Kiemelt jelentőségűnek nevezte Abe Sinzó japán kormányfő holnapi szerbiai látogatását Aleksandar Vučić szerbiai államfő a közszolgálati televíziónak adott ma esti interjújában, s elmondta, a miniszterelnök 16 hatalmas japán vállalat vezetőjével érkezik Belgrádba, régióbeli látogatásának egyetlen úti céljára.

A belgrádi helyhatósági választásokkal kapcsolatban közölte, hogy azokat Maja Gojković képviselőházi elnök holnap vagy holnapután írja ki, a legvalószínűbb dátumnak április 11-ét nevezte. Azt mondta, egy esetleges Vučić-ellenes ellenzéki lista eleve csődre van ítélve. A Szerb Haladó Párt vezette választási lista első helyén a belgrádi gyermekkórház párton kívüli igazgatója, dr. Zoran Radojičić áll majd, ismertette Vučić. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ő legyen a választások után az új fővárosi polgármester is.

Nemzetközi politikai kihívásokról szólva az erőviszonyok átrendeződéséről beszélt, az európai integrációk mellett foglalt állást, az ország külpolitikáját pedig olyan irányba kell vezetni szerinte, mely figyelembe veszi, hogy szinte holtverseny alakult ki politikai-katonai jelentőség tekintetében az Egyesült Államok, Oroszország, Európa és Kína között. A regionális politikát továbbra is az együttműködés és az egyenlő bánásmód jegyében kellene folytatni az államfő szerint: egyik ország sem létezhet a régióban a másik nélkül, ugyanakkor az sem képzelhető el, hogy valamelyik állandóan támadásoknak legyen kitéve. Kitért a Magyarországgal kialakított rendkívüli politikai kapcsolatokra is, Orbán Viktor magyar kormányfő érdemeit hangsúlyozta.

Amfilohije tengermelléki metropolita kijelentésével kapcsolatban, mely szerint Vučić Koszovó-politikája a hazaárulás irányába vezet, a köztársasági elnök elmondta, megrázták ezek a szavak, s nyilvánosan feltette a kérdést az egyházi méltóságoknak, mikor tett meg a hatalom többet az egyház és a templomok megőrzése, Koszovó megőrzése érdekében. Nem hajlandó olyan politikát folytatni, melynek következtében gyerekeinket ismét háborúba kellene küldeni, nem akar effajta patrióta hős lenni, jelentette ki.