2024. április 26., péntek
BEMUTATÓ AZ ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZBAN

Edvárd, a nem királynak való király

A tegnapi szakmai bemutató után ma, 19 órai kezdettel a közönség is láthatja az Újvidéki Színház kistermében Lénárd Róbert rendezésében II. Edvárd vészterhes uralkodása és siralmas halála című darabot, amelynek színpad- és jelmeztervezője Árva Nóra, a zeneszerzője pedig Klemm Dávid.

Puskás Zoltán és Mészáros Árpád (Ótos András felvétele)

Puskás Zoltán és Mészáros Árpád (Ótos András felvétele)

A 14. századi történetet a reneszánsz kori Christopher Marlow tollából és Raphael Holinshed krónikáját Lénárd Róbert alkalmazta színpadra. A mai korban játszódik, és olyan sötét bűnöket, szenvedélyeket, összeesküvéseket tár fel, amelyek minden korban aktuálisak. A homoszexualitás pedig jó ok, hogy az ellenlábasok politikai harcot indítsanak Edvárd király ellen. Abban a korban is nem a privát élet jellege szúrt szemet a politikai életben, és most sem az okoz gondot, hanem az, hogy az uralkodó ebből eredően kegyeltjeit nagy előnyben részesíti.

A rosszul uralkodó, a nem királynak való királyt, akinek király kellett lennie, tízéves magyarországi és erdélyi rendezői pályafutása után Puskás Zoltán színészművész alakítja az anyaszínházban. A jó ember, de rossz uralkodó összetett szerepét formálta meg, aki nem foglalkozik politikával, és nem tudja, mi az. Edvárdnak hivatalosan felesége van, ő azonban férfiakat szeret, és szerelmesként elveszíti az objektivitását a helyzetekben. Puskás Zoltánon kívül a mai bemutatón Szalai Bence, Kőrösi István, Mészáros Árpád, Jankovics Andrea, László Judit, Német Attila, Banka Lívia, Gombos Dániel, Giricz Attila, Ozsvár Róbert és Pongó Gábor színművészeket tapsolhatjuk meg.

A darabot hétfőn, 19 órakor is műsorra tűzi a színház, és a szerb ajkú közönség az előadást ez alkalommal is szerb fordítással kísérheti.