2024. április 26., péntek

Fókuszban az emberkereskedelem

Az elkövetők lefülelése mellett nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a megelőzésre és az áldozatok megsegítésére

Megtartotta első ülését az emberkereskedelem ellenes tanács, amelynek elnöke Nebojša Stefanović, belügyminiszter. Az összejövetelen elsősorban a 2017 és 2022 közötti időszakra vonatkozó stratégia végrehajtásáról volt szó. A szóban forgó, augusztusban elfogadott dokumentumban megfogalmazott cselekvési tervek nem csak az emberkereskedelem ellenes küzdelmet hivatottak segíteni, hanem a megelőzést is, valamint az áldozatoknak való segítségnyújtást.

Nebojša Stefanović elmondása szerint hamarosan albizottságok alakulnak a tanácson belül. Ezek munkájában az Belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, az ügyészségek és a témában illetékes állami szervek képviselői vesznek részt. Az egyik cél az, hogy minél sikeresebb legyen az emberkereskedelem okán vádba fogott személyek elleni büntetőeljárás, emelte ki a belügyi tárca vezetője.

A tanács tagjai egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az elkövetkező időszakban elsősorban azoknak a mechanizmusoknak a kidolgozására kell összpontosítaniuk, amelyeknek köszönhetően sikerül felismerni az emberkereskedelem áldozatait, majd segíteni nekik. Ugyanebből a célból erősíteni kívánják a helyi emberkereskedelem ellenes munkacsoportok kapacitását, hangzott el az ülésen, amelyen a Szerb Köztársaság emberkereskedelem ellenes szimbólumát is elfogadták.