2024. április 24., szerda

Ponovo se otvara Cortex

Na novoj lokaciji, sa novim vlasnicima dočekuju svoje goste u klubu umetnika u Subotici

Kad su zatvorili klub umetnika u Pozorištu „Kostolanji Deže“ u Subotici, koji su vodili Tamaš Hajdu i Đula Bezeg, svi su osećali da se ugasio jedan važan deo umetničkog života.

A két tulajdonos

Takvo stanje je trajalo sve dok Stela Kabaji i Nikoleta Pinter nisu preuzele stvar u svoje ruke i rešile da otvore Cortex 15.decembra u ulici Endre Bajči-Žilinskog broj 2, na novom prostoru, sa novim vlasnicima. Razgovarali smo sa njima o ciljevima i planovima.
-Odakle ta ideja da se posle zatvaranja prethodnog Cortexa odlučite na ponovno otvaranje?
Nikoleta Pinter: Želeli smo da održimo stari, ali nije bilo mogućnosti za to, tako da smo potražili novu lokaciju a pokušaćemo da zadržimo raspoloženje kakvo je bilo na starom mestu.
Kabaji Stela: Ideja nije nova, odavno smo želele Nikoleta i ja da ostvarimo ovo. Sad se pružila prilika, sve smo dale od sebe da prenesemo raspoloženje iz starog Cortexa. Mnoge stvari smo i preneli, a prethodni osnivači su dali blagoslov za našu ideju, što nam je puno značilo, bez toga ne bi ni počinjali.
-Da li je teško da dve devojke pokrenu biznis u Subotici?
N.P. Nije. Samo treba da budemo odvažne, hrabre i da imamo volju. Kad neko po prvi put radi jeste teško, ali ne treba se uplašiti.
S.K. Teško je što smo u sasvim novoj ulozi, kao vlasnici. Na svu sreću dobijamo puno pomoći od roditelja, prijatelja, za sada ide dobro.
N.P. Tamaš i Đula nam puno pomažu i želimo im se zahvaliti na toj podršci.
-Za kad se planira otvaranje?
N.P. Za petak 15. decembar, što će biti jedan veliki Mlin Festival After žurka, gde će biti i Glumački koncert, nastupiće i ,,Csangallo“. U subotu će se nastaviti žurka sa DJ Adamom.
-Po ćemu će ovo mesto biti različito?
N.P. I dalje će biti klub umetnika, glumci osećaju da je to na neki način njihovo. Naravno očekujemo sve umetnike, glumce.
S.K. Dobro su došli svi, svi će naći svoje mesto ovde.
-Kakav program pripremate?
N.P. Sličan program kakav je bio u Cortexu. Mnogo koncerata, zadržali bi i motive narodne muzike, voleli bi da sarađujemo i sa Mlin Festivalom, kao i neke projekcije.
S.K. Sad je najvažnije obnavljanje, imamo planove ali vremenom ćemo videti šta je najpotrebnije organizovati.
-Šta je još potrebno da se obnovi?
S.K. Pravi se pult, kreči se, tako da se približavamo završnici.
N.P. Preostale su još sitnice. Čekamo Doru Olah i Roberta Laka da nam dekorišu zidove. Sa nestrpljenjem očekujemo otvaranje.
-Da li je bilo nekih nezaboravnih doživljaja tokom obnavljanja?
S.K. Bilo je. Na primer, kada smo dobili ključeve od prostorije, to je bila ogromna sreća.
N.P. Sav zajednički posao je bio veliki doživljaj.
S.K. Interesantno je bilo na primer da smo ja i Niki nedeljom, kad su ostali odmarali, čistili cigle za pult. Kada smo zakupili prostor, ušli unutra i osetili da će ovo biti jedno izvanredno mesto, i kako smo odmicali sa radovima sve više smo bili uvereni da će od ovoga stvarno biti nešto.