2024. április 26., péntek

A vállalkozások a gazdaság motorjai

Tanácskozás a versenyképesség növelése érdekében

A kis- és középvállalkozások, klaszterek, a vállalkozói inkubátorházak fejlesztéséről, valamint a gazdasági versenyképesség növelését célzó támogatási lehetőségekről tartottak konferenciát tegnap Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban. A tanácskozáson a regionális és tartományi szervek, a vállalkozói inkubátorházak, valamint a klaszterek és a gazdasági tevékenységeket támogató szervezetek képviselői vettek részt. Az előadássorozat célja az együttműködés kialakítása mellett a legújabb gazdasági trendek bemutatása, valamint a versenyképesség jelenlegi problémáinak a meghatározása volt.

Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az a legfőbb kérdés a kis- és középvállalatok felkarolásában, hogy az állam készen áll-e a kockázatvállalásra a vállalatok érdekében. A felmérés szerint ugyanis Szerbiában a tönkrement vállalkozások 80 százalékánál az első egy-két évben következett be a csőd.

Ivan Đoković: Szerbiában a tönkrement vállalkozások 80 százalékánál az első egy-két évben következik be a csőd (Fotó: Dávid Csilla)

Ivan Đoković: Szerbiában a tönkrement vállalkozások 80 százalékánál az első egy-két évben következik be a csőd (Fotó: Dávid Csilla)

– Az ideális állapot, vagyis hogy az induló vállalatok ne függjenek az állam támogatásától, még a gazdaságilag legfejlettebb államokban sem érhető el. A mi feladatunk az, hogy megfelelően támogassuk a kezdő vállalkozókat. Az egyik fontos lehetőség a startup-programok fejlesztése révén valósul meg – mondta Ivan Đoković.

A kis- és középvállalkozások a gazdasági fejlődés motorjai – mutatott rá Nenad Grbić energiaügyi titkár a konferencia megnyitóján.

– Vajdaságban a nyilvántartott vállalkozások 99 százalékát a kis- és középvállalkozások képezik. Az utóbbi időben az üzleti légkör sajnos nem kedvezett ezen vállalatok fejlődésének. A támogatási források hiánya az elavult módszerek, valamint az alacsony termelékenység akadályozta az előrehaladást. Jelenleg a klaszterek és vállalkozói inkubátorházak fontos elemei a kezdő vállalkozások támogatásának – mondta Nenad Grbić.

Slobodan Morača, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának tanára szerint a vállalkozásoknak meg kell tanulniuk megfelelőképpen kihasználni a tudomány és a technológia legújabb vívmányait.

– Egy tudományos és technológiai revolúció kellős közepén vagyunk. A tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően egyre gyorsabban kerülnek újabb termékek a piacra. Manapság könnyen lehet többféle vállalkozást integrálni. Ki kell használni azt a lehetőséget, hogy jelenleg a gazdaság egyre több területén tudunk jelen lenni, akár egy kisvállalkozással is – ecsetelte Slobodan Morača.

Hozzátette, hogy a kis- és középvállalkozások legfőbb problémája, hogy termékeiknek specifikus környezeti igényeknek kell megfelelniük. Az állam szerepe mindebben az volna, hogy olyan üzleti légkört teremtsen, amely megkönnyítené a modern technológiák és módszerek használatát – véli a műszaki kar tanára.