2024. március 29., péntek

Napsütötte hurkák és kolbászok

Adorjánon megtartották a VII. Hurka- és Kolbászfesztivált

A novemberi időjárás kimondottan kedvezett a szombaton megrendezett Hurka- és Kolbászfesztivál résztvevőinek. A kissé ködös reggel után jó idő volt, sütött a nap, valószínűleg ez is hozzájárult a hatalmas látogatottsághoz, valamint a sült hurka és kolbász is. Adorjánon immár a hetedik alkalommal rendezték meg a Hurka- és Kolbászfesztivált. Borsos Csaba, a helyi közösség elnöke és a rendezvényt elindító Kontakt Kft. tulajdonosa elmondta: e Kárpát-medencei fesztiválra mindig nagy az érdeklődés, és az idén jóval több volt a benevezett résztvevők száma is.

– Az idén 112 csapat nevezett be, ebből 109-en jöttek el, a reggeli köd miatt három magyarországi csapat lemondta a részvételt. Ez a nagy érdeklődés azt is tükrözi, hogy a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a versenyzők és a látogatók jól érezzék magukat. Az értékes nyeremények is részben hozzájárulnak a résztvevők növekvő számához. Az idei főnyeremény egy kétvasú eke – hangsúlyozta Borsos Csaba.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A résztvevők Vajdaság minden részéről érkeztek. A korábbi évekhez viszonyítva nagy volt az érdeklődés Magyarországról, de érkeztek kolbászkészítők Romániából és a Felvidékről is. Kiváló minőségű hurkák és kolbászok készültek. A nemzetközi szaktekintélyekből álló Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjaiból álló bírálóbizottságnak nem volt könnyű feladata.

A gyulai Hajduk Zoltán zsűritag elmondása szerint másfél óra kóstolgatás után a hurka- és kolbászmintáknak csak a felét ízlelték meg, ezt követően egy kis szünetet kellett tartaniuk.

– Nagy élmény számomra, hogy az itteni tájjellegű kolbászokat, hurkákat is kipróbálhattam. Első alkalommal vagyok jelen az adorjáni Hurka- és Kolbászfesztiválon mint zsűritag. A fesztivál történetét és azt, hogy mit láttam és kóstoltam, Magyarországon is elmesélem majd – mondta Zoltán. A zsűritag elmondása szerint olyan kolbászokat díjaztak, melyek ízvilágában megfelelően érezhető a só, a köménymag, a bors, a fokhagyma és a paprika. A jó kolbász titkát is elárulta, ami nem más, mint az ízek megfelelő keverődése.

A bírálóbizottság két kategóriában díjazott. A legfinomabb hurka kategóriában az első helyen a topolyai Kod Miloša étterem csapata végzett, második lett az adahatári Csipet-Csapat, a harmadik pedig a pancsovai Dragan Jerotić csapata. A legízletesebb kolbász kategóriában a dobogó első helyére a magyarkanizsai Opál csapat lépett, a második az adai Borsos Malom csapata lett, a harmadik pedig a muzslyai Rémusz II. csapata. Az összesített díjat, azaz a legjobb hurka és kolbászért járó díjat, a topolyai Mezőgazdasági Iskola végzős hentes tanulói érdemelték ki, Mátéfi Katica tanárnő koordinálta őket. Az egész napos fesztivál keretén belül a résztvevőket délelőtt lakodalmas zenekarok szórakoztatták, délután és este pedig a sztárvendégek: Varga Feri és Ballásy Betti, Lagzi Lajcsi, valamint az Irigy Hónaljmirigy csapata. A látogatóknak 8500 sült kolbászt és 1500 sült hurkát osztottak ki. A zene és a disznótoros finomságok mellett kirakodóvásár is volt, házi és kézműves termékeket, adventi és karácsonyi díszeket, valamint mézet is lehetett vásárolni.