2024. május 8., szerda

Összeköt a Duna

További együttműködésre számíthatunk Újvidék és Ulm között

A tartományi kormány küldöttsége Jovan Podraščanin tartományi régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati segédtitkár vezetésével két hetes tanulmányi úton vett részt a németországi Ulm városában.

A delegáció tagjait többek között Gunter Czisch polgármester, valamint Sebastian Rihm, a Duna Iroda igazgatója is fogadta. Ilyen módon lehetőségük nyílt, hogy megismerkedjenek az iroda munkájával és tevékenységével. A két fél elmondása szerint a találkozók célja a tapasztalatcsere volt, valamint igyekeztek megtalálni azokat a közös pontokat, amelyek mentén még magasabb szintű együttműködés alakulhat ki a Tartományi Régiófejlesztési, Régióközi Együttműködési és a Helyi Önkormányzati Titkárság, valamint a Duna Iroda között. Jovan Podraščanin illetékes segédtitkár kiemelte, hogy az említett együttműködés Újvidék és Ulm város kapcsolatának erősödését eredményezte, amelyet továbbra is fejleszteni kell.
A további megbeszélések elsősorban a kapcsolatépítésre irányultak. A küldöttség tagjai az említett iroda munkatársaival közösen csatlakoztak az Esslingenben megszervezett Önkormányzati szintű partnerségek Kelet-Európával elnevezésű tanácskozásához. Emellett ellátogattak Stuttgartba, a Baden-Württemberg nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó tartományi minisztériumába, továbbá a helyi tartományi kormány vidékfejlesztési, mezőgazdasági és állategészségügyi osztályára. A beszélgetőpartnerek ezen a találkozón a fő hangsúlyt a regionális fejlesztés különböző lehetőségeire helyezték. Emellett a stuttgarti Baden-Württemberg International nemzetközi gazdasági és tudományos együttműködési ügynökség, valamint az Ulm és Új Ulm régió vállalkozás fejlesztési és innovációs központjának munkatársaival is tárgyaltak. A számos megbeszélés mellett a delegáció tagjai Gunter Czisch polgármesterrel közösen csatlakoztak az Ulmban első alkalommal megrendezett Duna menti felsőoktatási konferenciához, amelyre többek között Magyarországról és Szerbiából is érkeztek résztvevők. A küldöttség tagjainak ezen kívül lehetőségük nyílt megtekinteni a Duna Menti Svábok Központi Múzeumának állandó jellegű kiállítását is.