2024. április 26., péntek

Hagyományos reggeli a kukoricaföldön

Zentagunaras nyolcadik alkalommal volt házigazdája a Hagyományos kukoricatörés elnevezésű rendezvénynek a hétvégén.

Tartalmas reggeli a kukoricaföldön (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tartalmas reggeli a kukoricaföldön (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A fő szervező Mag Hagyományápoló Egyesület felhívására ezúttal kilenc helyi, környékbeli, illetve magyarországi, örökifjú tagokból álló csapat nevezett be. Miután a törők befejezték az erő- és tudáspróbájukat, vidám hangulatban nekiálltak a már előre ízlésesen és ínycsiklandóan megterített reggeli elfogyasztásához. Az Öreg kakas két tyúkkal elnevezésű zentai–felsőhegyi csapat rendszeres résztvevője a hagyományápoló arató-törő rendezvényeknek vidékünkön. Fényszárosi Mártától megtudjuk, hogy körülbelül a 80-as évekig törték kézzel a kukoricát.

– A jószág megette, a kemencében is nagyszerűen be lehetett fűteni a kévékkel, miközben megsült a hurka, kolbász, tök, töltött káposzta, a kalács. Mindez adva volt, áram sem kellett hozzá – mutatott rá Fényszárosi Márta, majd a földön kendőre terített hagyományos reggelivel kapcsolatban Feri bácsi vette át a szót.

– Elsősorban szalonna, kolbász, sült krumpli, tojás, kukoricagörhe, sült tökmag, hagyma, paprika, házi kenyér volt a menü. A terítéken elengedhetetlen még a régi bádogtányér és a mindent megszentelő kereszt. A szárvágás és a -kötés nagyobb erőt igénylő férfimunka, a dobálás volt elsősorban az asszonyok és a gyerekek feladata. Valamikor hajastul vágtuk le a csövet – nem úgy, mint most a versenyen –, és később a gyerekek dolga volt leszedni a csuhét, ezt a jószág kapta meg.