2024. április 26., péntek

A tett, az akarat és a tehetség topolyai színtere

Megújult a topolyai Kodály Magyar Művelődési Központ
Hajnal Jenő, Kislinder Gábor és Kisimre Szerda Anna (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Hajnal Jenő, Kislinder Gábor és Kisimre Szerda Anna (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központba látogatott Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, hogy Topolya község elöljárójával, Kislinder Gáborral megtekintse a székházon végzett felújítási munkálatokat. A központ helyiségeit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1 millió forintos támogatásával tatarozták az idén, illetve az MNT körülbelül 300 ezer dinárral járult hozzá az intézmény működéséhez. Hajnal Jenő, az MNT elnöke a látogatás alkalmával a tudatos és igényes közösségépítés fontosságára mutatott rá.

– Szerény támogatásnak számít az az összeg, amellyel az MNT hozzájárult a Kodály működéséhez. Ami igazán fontos, most már látjuk, hogy a továbbiakban mire lesz még szükség, mit kell felújítani ebben a nagy múltú székházban. Az a célunk, hogy egy, a vajdasági intézmények számára is példaértékű működési feltételekkel ellátott központot hozzunk létre Topolyán, ami az illetékes intézmények, illetve az anyaország közreműködésével valósulhat meg. A jövőt tekintve azt kell elérnünk, hogy széles közösségünkben – így Topolyán is – a fiatalok önszerveződőkként, kezdeményezőkként határozzák meg az igényeiket, az életük útvonalát, formálják maguk körül a világot és az együttműködő intézményeket. Az ifjúságunknak meg kell tanulnia, hogy nem feltétlenül kell külső segítséget várni, vagy menekülni a gondok elől, hanem aktívan cselekedni, hogy a körülöttünk levő közegben jó legyen élni, itthon, a közösség kölcsönös támogatásával. Ehhez a minőségi javuláshoz szeretnénk mi intézményes szinten hozzájárulni a délvidéki óvodákban, iskolákban, és szélesebb körben is – hangsúlyozta Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Kislinder Gábor községi elnök elmondta, hogy Topolya és a környező falvak a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően több, színvonalas rendezvényt tudott megszervezni.

– Az MNT-vel,  illetve más intézménnyel is a gördülékeny együttműködés kulcsa, hogy pontosan meghatározzuk a község, az itt élők igényeit és érdekét, illetve a kötelezettségeiket. Elnök úr mindez idáig rendkívül nyitott volt a mi felvetéseink iránt, ezt az utat igyekszünk folytatni a költségvetési célokkal összhangban. A községben zajló jelentős történésekben maradéktalanul szerepet vállal az MNT. Rendezvények szervezésében, megemlékezésekben és ugyanúgy a tatarozások esetén is számíthattunk eddig az odafigyelésre. A jövőben az együttműködésünk főleg az oktatás területén bontakozik ki, az előttünk álló egyeztetések után. Topolya természetesen emellett ugyanolyan mértékben igyekszik odafigyelni a Vuk Karadžić Szerb Művelődési Központ tevékenységére, hiszen ez az intézmény is pótolhatatlan munkát végez  – tette hozzá Kislinder Gábor, Topolya község elnöke.

 A több mint 200 aktív tagot számláló, a több népművészeti, képzőművészeti és beszédművészeti szakosztályt tömörítő művelődési központ nevében az elnök asszony, Topolya község művelődési tanácsosa, Kisimre Szerda Anna mondott köszönetet.

– A támogatásnak köszönhetően felújítottuk a mosdókat, a próbatermeket, a klubhelyiségeket és a folyosókat. Minden terem újra lett meszelve, csempézve, a mosdók az új burkolat és a berendezés mellett fűtőtesteket is kaptak. A támogatások segítségével tudjuk az itt folyó küldetésszerű munkát elvégezni, hiszen közösségünk ifjabb és idősebb tagjai számára a magyar kultúra népszerűsítése mellett a népi hagyományaink, ünnepeink éltetése, a beszédkultúra fejlesztése is a célunk. Népszerű rendezvényeink által pedig a szélesebb közösségünkhöz is szólunk, visszük Topolya jó hírét szerte a világba – mutatott rá Kisimre Szerda Anna, aki néhány hónapja tevékenykedik a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ élén.