2024. április 26., péntek

Kétsebességű Európa kettős termékminőséggel

Vizsgálatok állapították már meg több országban, hogy ugyanazon márkanév alatt nem egyforma minőségű termékeket árusítanak Nyugat-Európában és Kelet-Közép-Európában. Az Unióhoz később csatlakozott országokba szállított élelmiszerekben gyakran több a só és kevesebb a hús, több az aroma és az állományjavító, vaj helyett pedig pálmaolajat használnak. Ezt a gyakorlatot akarja felszámolni a visegrádi együttműködés.

Erről a kérdésről tárgyaltak tegnap, pénteken a visegrádi négyek kormányfői Pozsonyban. A találkozón az összes uniós tagország képviseltette magát.

A kettős termékminőségről Pozsonyban tartott széleskörű találkozóról a szlovák és a cseh kormány szeptemberi együttes ülésén született döntés, azután, hogy a gyakorlatban is megmutatkozó érdemi előrelépés alig történt. A helyszín kiválasztásában nyilván szerepet játszott, hogy Szlovákia volt az első ország, amely felvetette a kettős termékminőség problémáját, a szlovák kezdeményezéshez hamarosan Magyarország, majd a másik két visegrádi ország is csatlakozott, azóta pedig tovább bővült az elfogadhatatlan gyakorlat ellen tiltakozó kelet-közép-európai államok tábora. A visegrádiak mellett a szlovénok, a horvátok, a románok, a bolgárok és a görögök szerint is elfogadhatatlan, hogy csaknem százmillió európai állampolgár juthat silányabb termékekhez, mert a nagy gyártók kettős mércét alkalmaznak.

Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, a kettős termékminőség gyakorlatára összeurópai megoldást kell találni – jelentette ki megnyitóbeszédében Robert Fico szlovák kormányfő.

Rámutatott: a kettős termékminőség problémájának megoldása az Európa jövőjéről folytatott diskurzus miatt is fontos, mert ha Európán belüli közeledésről van szó, nem lehetséges, hogy a megkülönböztetés gyakorlat maradjon.

Az európai gazdaság az egymás iránti bizalmon nyugszik, ez a kötőanyaga – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen. Ez különösen igaz Közép-Európában, ahol a korábbi kommunista elnyomás érzékennyé tette az emberek szabadság- és igazságérzetét – hangoztatta.

„Azt szeretnék, hogy a polcról levett termék valóban az legyen, mint aminek látszik, valóban a címkén feltüntetett országból származzon, és biztosak lehessenek abban, hogy az árucikk ugyanolyan minőségű, mint ha bármely más európai országban vásárolták volna” – mondta.

A sajtótájékoztató előtti pillanatok: Beata Szydlo, Bohuslav Sobotka, Robert Fico és Orbán Viktor (Fotó: MTI)

A sajtótájékoztató előtti pillanatok: Beata Szydlo, Bohuslav Sobotka, Robert Fico és Orbán Viktor (Fotó: MTI)

A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége hetven százalékban eltért a nyugaton forgalmazott „verziók” minőségétől, a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetéről szóló beszédében. Orbán Viktor üdvözölte az Európai Bizottság elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendű fogyasztók Európában.

„Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

A megbeszéléseket követően a házigazda, Robert Fico összegzett kulcsfontosságúnak nevezte a jövőre nézve a találkozót.

A szlovák kormányfő fogyasztói csúcstalálkozónak mondta a kettős termékminőségről a pozsonyi várban megrendezett találkozót, és hangsúlyozta: a V4-ek óriási diplomáciai sikere, hogy sikerült mozgásba lendíteni a fogaskerekeket, s úgy vélte, a pozsonyi találkozó kulcsszerepet játszik majd a multinacionális vállalatok eddigi viselkedésének megváltoztatásában. Elmondta: a helyzetre összeurópai megoldást kell találni, a kettős termékminőség gyakorlatának felszámolását az Európai Bizottsággal közösen lehetne megoldani, el kell érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék a termékminőségi sztenderdjeiket.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is úgy vélekedett, hogy a kettős termékminőség problémáját nemzeti szinten nem, csak az uniós szabályozások megváltoztatásával lehet megoldani.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök leszögezte: minden uniós polgárnak joga van a megfelelő minőségű élelmiszerekhez, tekintet nélkül arra, hogy melyik tagországban él. Hozzátette: a kettős termékminőség aláássa az egységes belső piac legfontosabb részét, aláaknázza az uniós alapelveket.

Orbán Viktor a találkozó végén tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „az a tény, hogy néhány multinacionális cég szemetet akar velünk megetetni”, nemcsak elfogadhatatlan, hanem a belső piac szabályainak megsértése is.

A belső piac megvédése a bizottság kötelezettsége – szögezte le, hozzáfűzve: ha az intézmény nem tesz így, akkor nemzeti alapon kell majd megvédeni a belső piacot.

„Ez azt jelenti, hogy várunk még egy kicsit, és ha a bizottság nem indít saját jogalkotási kezdeményezést, akkor nemzeti alapon magyar jogszabályt fogok majd kezdeményezni” – mondta a magyar kormányfő.