2024. április 20., szombat
Synergy#World Theatre Festival

Értelmetlen élet és kocsma

A nyelvi kisebbségi színházak nemzetközi fesztiváljának utolsó előtti előadásaként láthatta a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Sirályát a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović termében.

Csehov Sirálya a Synergy fesztiválon

Csehov Sirálya a Synergy fesztiválon

A Keresztes Attila rendezte Csehov-drámában a megfeneklett életű szereplők egy szerelmi sokszögben vergődve az élet értelmét keresték.. Ez az„értelmetlen élet” darabja Fodor Viola díszletében és Bianca Imelda Jeremias jelmezeiben valósult meg. A kétfelvonásos, magyar nyelvű előadást Boros Csaba zenéjével, B. Fülöp Erzsébet, Bartha László Zsolt, Makra Lajos, Kádár Noémi, Györffy András, Lőrincz Ágnes, Varga Andrea, Korpos András, Bíró József, Henn János és Sallós Csaba színművészek kitűnő tolmácsolásában, angol és szerb felirattal kísérték a fesztivál nézői.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kiváló magyar társulata 1946-ban kezdte meg működését. Az első évben főleg operetteket mutattak be, később műsorra kerültek a magyar, a román és a világirodalom híres darabjai. Az 1972/73. évadtól a színháznak Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a neve, és a Tompa Miklós Társulat is a modern, 600 férőhelyes épületbe költözött. Művészi szempontból egymástól függetlenül működik a román és a magyar társulat. Keresztes Attila, a színház művészi vezetője büszke arra, hogy a színészeket inspiráló rendezők olyan darabokat állítanak színpadra, amelyek gondolkodásra késztetik a közönséget,, és hogy évente mintegy 40 000-en kíváncsiak előadásaikra.

Céljuk, hogy részt vegyenek a nemzetközi színházi rendezvényeken. A Synergy fesztivál lehetőséget kínált arra, hogy egy másik multikulturális környezetben mutassák be a társulatuk jellegzetességeit, értékeit.

Az Újvidéki Színház kistermében, a Synergy fesztivált a salzburgi, szerb Danica Társulat Jeremiás kocsmája című zenés színpadi játéka zárta. Az idegenbe szakadt embernek, amikor nagyon magányosnak érzi magát, a kulturális hagyományaiba, értékrendszereibe való belekapaszkodás segít túlélnie a hétköznapokat.

A Jeremiás kocsmája a fontos döntések megszületésének helye. Vándorelőadás, amelyet Linzben mutattak be először 2009-ben. Azóta ez a képzeletbeli kocsma Zoran Šijaković rendezésében és szövegkönyve alapján, az ő korreográfiájával és zenéjevel, a Danica vokális-hangszeres együttessel, Izvorinka Milošević kiváló népdalénekesnővel és Miroslav Mika Marković szólistával, a belgrádi Narakord együttes vezetőjével, továbbá Wilfried Scharf nemzetközi hírű citeraművésszel, továbbá Stanko Milošević, Anica Milošević, Katarina Pavlović, Werner Foster és Vjera Mujović színművészekkel sikerrel járja Európát.

Az 1999-től Salzburgban működő Danica szerb társulatból ugyanilyen néven megalakították az énekes-zenész-táncegyüttest, amelynek első tagjai lettek a salzburgi Mozarteum volt egyetemistái, az egykori Jugoszlávia térségeiből származó fiatalok. Az együttes sikereinek következményeként születtek meg aztán a színházi előadásaik. Mivel a Danica társulatnak nincs saját színpadja, megalakulásuktól a mai napig vendégszereplés a működési formájuk. Hagyományaikat, kultúrájukat olyan sikeresen ápolják, hogy azért számos osztrák, művelődési díjat kaptak. Ebben a hónapban a világhírű, linzi Brucknerhaus színpadán, szintén egy fesztivál keretében fognak fellépni.

A közönség igazán élvezte az I. Synergy nemzetközi fesztivál vidám hangulatú záró előadásátt, amelyben a görögtől a németig, 10 nyelven énekeltek és beszéltek a fellépők.