2024. május 9., csütörtök

Az utóbbi ötven év legnagyobb egészségügyi beruházása előtt állunk

Nagy fejlesztések előtt áll az egészségügy Szerbiában, két-három éven belül a régió legfejlettebb egészségügyi rendszere lesz a miénk – jelentette ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Novosti vasárnapi számában. Bejelentette, hogy a niši klinikai központ az év végéig elkészül, az ország többi kórházában pedig nagy felújítási munkálatok kezdődnek, így az utóbbi ötven év legnagyobb egészségügyi beruházása előtt állunk.

Hozzátette, hogy a fejlesztést nem a magánszektor bevonásával kívánja elérni, noha így lenne a legegyszerűbb, de a dolgokat előbb helyre kell tenni, megfogalmazni, milyen legyen az egészségügyi rendszer az országban.

Lončar az állami egészségügyi szektort fejlesztené, hogy az elérhető legyen mindenki számára, így azoknak is, akiknek nincs pénze a gyógykezeltetésre. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy ezzel számos bírálatnak teszi ki magát, mert az évi két milliárd eurót nyomó egészségügyi kasszába sokan belenyúlnának. A minisztérium célja egyforma egészségügyi szolgáltatást nyújtani az ország egész területén az elit központokkal szemben, szögezte le a miniszter.