2024. április 26., péntek

Az ügyészség a Vulin-ügyben

A közvélemény nem bízik az ügyészek döntésében

Az Ügyészek Állami Tanácsa (DVT) is reagált az Aleksandar Vulin védelmi miniszter körül kialakult botrány kapcsán. Goran Ilić, a DVT alelnöke, ezúttal az ügyészségi önállóságot védő megbízott minőségében, felszólította a Vulin elleni bűnvádi feljelentést elvető ügyészt, hogy tegye közzé döntésének indoklását.

– A konkrét ügy kapcsán nem kívánok nyilatkozni, hiszen nem ismerem a részleteket. Nem tudom, hogy az illetékes ügyész milyen okból kifolyólag döntött úgy, ahogyan döntött. De tekintettel az ügyet övező közérdeklődésre, úgy vélem, jó lenne, ha nyilvánosan megindokolná a döntését. Egyébként ebben az ügyben tökéletesen megmutatkoztak az ügyészi tisztség helyzetének alkotmányos és törvényes hiányosságai. Tekintettel a politikum szerepére az ügyészek megválasztásában, a közvélemény eleve kételkedik az ügyészek döntésének helyénvalóságában, főleg akkor, ha politikailag érzékeny ügyről van szó. A politikai nyomással kapcsolatos gyanú addig nem halványulhat, amíg – az alkotmánynak „köszönhetően” – a politikum dönt az ügyészi tisztség betöltéséről – fogalmazott Ilić.

Emlékeztetőül: Aleksandar Vulin, a Szocialisták Mozgalmának elnöke, pillanatnyilag védelmi miniszter, a Korrupcióellenes Ügynökségnek korábban bejelentette, hogy a 205 ezer eurót, amiből lakást vásárolt Belgrádban, felesége Kanadában élő nagynénjétől kölcsönözte. Ez a válasz nem elégítette ki a Korrupcióellenes Ügynökség illetékeseit, mivel a pénznek nem volt nyoma Vulin vagy a felesége bankszámláin, és a vámon sem jelentette be soha, hogy ennyi készpénzt hozott volna be az országba, így bűnvádi feljelentést tettek a politikus ellen a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészségen, azzal a gyanúval, hogy bűncselekmény elkövetésével jutott a pénzhez. Az ügyben eljáró ügyész két évvel később elvetette a feljelentést, és lezárta az ügyet.