2024. május 10., péntek

Felújítják a Posta utcát

A rekonstrukció után ebből az utcából kitiltják a gépjármű-forgalmat, felújítják a szennyvízhálózatot, új járdákat és kerékpárutakat létesítenek.

Újvidéken a központi Posta épülete mögött húzódik a város talán legkisebb utcája, a Posta utca, amelyet nemsokára teljesen felújítanak és lezárnak a gépjárműforgalom elől (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken a központi Posta épülete mögött húzódik a város talán legkisebb utcája, a Posta utca, amelyet nemsokára teljesen felújítanak és lezárnak a gépjárműforgalom elől (Dávid Csilla felvétele)

Újvidék központi részének ez talán a legkisebb utcája, sokan arról ismert, hogy a Vasút utca felőli részén tócsákon keresztül lehet csak besétálni, mivel rendszerint összegyűlik itt az esővíz. Régebben kiváló kisiparosok, kézművesek boltjai sorakoztak a Posta utcában, pár évvel ezelőtt még itt működött a város második legnagyobb mozija, a Jadran.

A Városi Területrendezési- és Nagyberuházási Hivatalban elmondták, hogy folyamatban van a Posta utca felújítási tervdokumentációjának a kidolgozása, amely majd pontosan meghatározza, milyen infrastrukturális és egyéb felújításokat végeznek el.

– A tervek szerint a Posta utcában nem lesz gépjármű-közlekedés, csak gyalogos és kerékpárforgalmat engedélyeznek majd. Teljesen új járda és kerékpárút épül, de az utcában működő üzletek miatt engedélyezik az áruszállító teherautók és a szemeteskamionok közlekedését, hosszabb tartózkodás nélkül. A felújítási projektum keretében új közvilágítást helyeznek el, a szennyvízhálózat elavult csöveit kicserélik, ezáltal szeretnék meggátolni a Posta utca végén keletkező óriási tócsák kialakulását. Mivel az utca lejt, a nem megfelelő szennyvízelvezetés miatt mindig napokig áll az esővíz – mondták a Városi Területrendezési- és Nagyberuházási Hivatalban a 021.rs hírportálnak. Az illetékes önkormányzati hivatalban közölték azt is, hogy újdonságnak számít az, hogy a Posta utca felújítására vonatkozóan külön pályázatot írtak ki az építészeti megoldások kidolgozására. A projektum előreirányozza, hogy az utcában zöld felületeket alakítsanak ki, ami nagy újdonságnak számít, hiszen a központnak ebben a kis zugában még mutatóban sem volt soha fa vagy fű.