2024. május 10., péntek

Keresettek az informatikusok, a szakácsok, a fodrászok...

Ma ötször több gépészeti és négyszer több elektrotechnikai szakembert keresnek, mint 2009-ben

Az év első felében csaknem 8 százalékkal több álláshirdetés jelent meg, mint tavaly ebben az időszakban – derült ki a poslovi.infostud weboldal adataiból. Főleg az információs-technológiai szektorban, a gépészet és az elektrotechnika területén, a turisztikai és vendéglátóipari létesítményekben, az adminisztrációban és számvevőségekben, a gyógyszerészetben és egészségügyben, a jogtudományokban és a kreatív iparban növekedett a munkahelyek száma. Ezekre a területekre 2017 első felében 7851 álláshirdetés jelent meg – tavaly ilyenkor csak 7297.

A növekedés 2009 óta állandó, a legszembetűnőbb az IT-szektorban, ahol 2009 és 2016 között hatszorozódott az álláshirdetések száma. Ma ötször több gépészeti és négyszer több elektrotechnikai szakembert keresnek, mint 2009-ben. Azóta dupla annyi álláshirdetést adtak fel adminisztrációs, számvevőségi, vendéglátóipari, jogtudományi és formatervezői szakmákra, és tavaly 1,6 százalékkal több szakembert kerestek a gyógyszerészetben és az egészségügyben is, mint 7 évvel ezelőtt. Érdekes, hogy az ország legnagyobb munkaközvetítő weboldalának adatai szerint az IT-szakembereken, valamint az elektrotechnikai és gépészmérnökökön kívül tavaly az autómechanikusok, a szakácsok, a hentesek és a fodrászok voltak a legkeresettebbek. Három évvel ezelőtt az öt legkeresettebb szakma között volt az értékesítési szakember, tavaly pedig a sofőr.

Három évvel ezelőtt a felkínált munkahelyek 48 százalékára középiskolai végzettségre volt szükség, 2015-ben ez az arány 52 százalék, tavaly pedig 60 százalék volt.

Azoknak, akik tavaly munkát kerestek a poslovi. infostud honlapon, tavaly több mint a fele egyetemi diplomával és mester fokozattal rendelkezett, vagy főiskolát végzett. A statisztika szerint az utóbbi három évben ugrásszerűen nőtt az angol nyelven megjelenő álláshirdetéseknek a száma, de azoké is, akik ezeket a hirdetéseket böngészik. Jóval kevesebb a német, az orosz vagy a magyar nyelvű hirdetés.

Tavaly a munkát keresőknek több mint a harmada legalább 10 év munkatapasztalattal rendelkezett, a legkevesebben pedig azok voltak, akik még sehol nem dolgoztak.