2024. április 26., péntek

Tűzoltókat keresnek

Bácskossuthfalván két új hivatásos lánglovagot alkalmazhatnak

Körülbelül hét éve harcolnak a bácskossuthfalvi tűzoltók, hogy bővíthessék a hivatásos állomány létszámát. A testületen belül pozitívan értékelték, hogy a minisztérium immár a falvak szempontjából is konkrét célokat fogalmazott meg, így tudni lehet, hogy a faluban úgymond két új munkahely nyitására nyílik lehetőség. A Bácskossuthfalván és a környező falvakban keletkezett tüzek és más vészhelyzetek esetén fellépő hivatásos csapatnak jelenleg hat tagja van, és immár nem kell munkaerőhiánytól tartaniuk, miután rövid időn belül egy nyugdíjas korú társuktól is elköszönnek, a pályázatnak köszönhetően ismét heten lehetnek. Nagy Simontól, az önkéntes testület elnökétől megtudtuk, hogy a közelmúltban tapasztalható kivándorlási hullám a bácskossuthfalvi hivatásos tűzoltókat nem érintette.

Nagy Simon parancsnok, az önkéntesek elnöke járatja a bácskossuthfalvi tűzoltóság kamionját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nagy Simon parancsnok, az önkéntesek elnöke járatja a bácskossuthfalvi tűzoltóság kamionját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

-A testület zavartalan működését hét személlyel tudjuk megoldani, így be tudjuk osztani a szabadságokat, kisebb fennakadás nélkül kezelni tudjuk az esetleges egyéb távolmaradásokat. Egy emberünk folyamatosan készenlétben áll, felveszi az adatokat szükség esetén, előkészíti a kamiont riasztás alkalmával, mire egy-kettő megérkeznek a hivatásos és az önkéntes testület tagjai – hallottuk Nagy Simontól.

A pályázat külön nem tér ki arra, hogy hölgyeket vagy urakat keresnek, viszont azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a tűzoltók feladata sok esetben komoly erőt és fizikai kondíciót, illetve – a közúti, valamint az egyre gyakoribb vízi balesetek-halálesetek alkalmával – pszichikai helytállást követel meg, még ilyen kis faluban is, mint Bácskossuthfalva.

-Miután a kettős állampolgársággal kapcsolatos akadályok reményeink szerint elsimultak, magas lécnek tűnik az, hogy a C kategóriás jogosítvány alapfeltétel. Hiszen az, akinek már megvan a jogosítványa, kamionsofőrként keresi a kenyerét – mutatott rá a bácskossuthfalvi tűzoltó, aki szerint bárkinek, aki bekerül a bácskossuthfalvi hivatásos tűzoltóállomány soraiba, a jövőben szívvel-lélekkel szeretnie kell a munkáját, a csapatszellembe beilleszkedve.

-Az önkéntesekkel összefogva igyekszünk ápolni a csapatszellemet egy-egy közösségi szórakoztató jellegű rendezvénnyel. De enélkül is tűzoltónak lenni egyfajta tartást jelent, és azt hiszem, ezzel – ha valaki erre a pályára adja a fejét – jó értelemben, azonnal megfertőződik. Az önkéntes testületnek 60 bejegyzett tagja van a faluban, egy-egy riasztás alkalmával körülbelül 33 helybelire számíthatunk – mesélte Nagy Simon.

A bácskossuthfalvi lánglovagok egyébként derekasan helyt álltak a közelmúltban történt szabadkai szállodatűz alkalmával. A mentésnél alkalmazott valóban súlyos eszközökkel való lépcsőzés igen-igen próbára tette a meglett férfiembereket, ezért is ajánlatos jól meggondolni, hogy ki az, aki bírná a megpróbáltatásokat, mert egy-egy ilyen jellegű, éles helyzetben minden pillanat meghatározó lehet.

-Egy tartálykocsira érkezett riasztás, és a falunkból hatan vettünk részt a mentésben. Mire odaértünk, addigra már lángban állt az egész tető. Az önkéntes tűzoltóinknak ilyen jellegű tapasztalata még nem is nagyon volt. Az emeleti oltásra való tekintettel volt számunkra szokatlanabb a helyzet. Körülbelül 17 órától 23 óráig tartózkodtunk a helyszínen – tudtuk meg Nagy Simontól, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökétől.