2024. április 26., péntek

Szemetet a kukába!

Kemény büntetésekre számíthatnak azok, akik illegális szemétlerakókra viszik a szemetet Bácskossuthfalván

A Regionális Hulladéktároló szemétgyűjtési rendszere rövidesen beindul az érintett községek településein is. Bácskossuthfalvára a közelmúltban érkeztek meg a konyhai hulladék tárolására előirányozott zöld kukák. Seffer Attila, a Helyi Közösség tanácselnöke elárulta, hogy tavaszra számíthatnak a polgárok a háztartásokban keletkezett hulladék-begyűjtéssel kapcsolatos változásokra.

Megérkeztek a háztartási hulladék tárolására előirányozott zöld színű szemeteskukák (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Megérkeztek a háztartási hulladék tárolására előirányozott zöld színű szemeteskukák (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Első lépésben a Bácskossuthfalván életvitelszerűen itthon tartózkodó családok – számításaink szerint körülbelül 2100-an – kapják majd meg a műanyag, kerékkel rendelkező kukákat. Valamennyi Topolya községi falura 1500 darabot szállítottak, de persze vannak olyan települések, ahol nincs ennyire szükség. Így például Pacséron, ahol körülbelül 1200 darabra lesz igény. Ebben az esetben a települések egymás között átcsoportosítják a felesleges kukákat. Azt, hogy melyik háztartás az, ami úgymond aktív, azt falunkban például a Standard Kommunális Vállalat által vezetett közüzemi számlák alapján tudjuk majd megállapítani. Abban az esetben, ha kár keletkezik az első alkalommal ingyenesen kiosztott tárolókban, akkor – a szerint, hogy szándékos rongálás, vagy baleset történt – meglesz a módja, hogy hogyan lehet majd újat igényelni. Abban az esetben, ha egy háztartás nem az előirányozott kukába helyezi ki a szemetét, nem fogják elvinni a gyűjtőkamionnal. Ha viszont szeméttelepet csinál valaki az udvarából, az feljelentésre és kemény büntetésekre számíthat környezetszennyezés címén. Ennek az eljárásnak remélhetőleg a következő időszakban kidolgozandó szabályozás nagyobb nyomatékot ad majd – tette hozzá a tanácselnök, aki rámutatott arra, hogy már megérkeztek a községbe a zöld, sárga és kék 1100 literes gyűjtőkonténerek is, amik majd ki lesznek helyezve a települések több pontján. Jelenleg a helyszínekkel kapcsolatban zajlik az egyeztetés. Mindezzel kapcsolatban széles körűen tájékoztatják majd a lakosokat.

Jövő év tavaszától vannak előirányozva a hulladékbegyűjtéssel kapcsolatos változások első lépései. Ez Bácskossuthfalvának hatalmas megkönnyebbülés lenne, hiszen olyan szinten megtelt már a szeméttelepünk, hogy nem bővíthető. Abban a pillanatban, amikor beindul a program, az utak és a vizesárkok tisztítása alkalmából begyűjtött fekete földet a szeméthegyre szállítjuk, és idővel be fogjuk fásítani az évtizedek során összegyülemlett dombot – mutatott rá a tanácselnök, aki viszont aggodalmainak is hangot adott, hiszen a szemét begyűjtését a kidolgozott program alapján meg kell fizettetni a lakossággal, és ez számos problémát vetít előre a már meglevők mellé.

Azt, hogy a megfizettetés milyen módon történik majd, még kidolgozás alatt áll. Ami viszont aggaszt, hogy a megfizettetéssel párhuzamosan nagyobb számban fognak megjelenni az illegális szemétlerakók. A napokban is – annak ellenére, hogy a szemételhordás ingyenes – találtunk több kupacot. Embereink ezt a szemetet amellett, hogy begyűjtik, figyelmesen át is válogatják. Ha bármilyen a hulladék tulajdonosára utaló bizonyítékot találnak, példát statuáló bírósági eljárást fogunk indítani a vétkes ellen a Községi Közigazgatás Környezetvédelmi Felügyelőség bevonásával! – hangsúlyozta Seffer Attila, a bácskossuthfalvi Helyi Közösség tanácselnöke.