2024. május 8., szerda

Mindent átfogó megújulás

A zentai egészségház épületére mintegy negyvenmillió dinárt költ a szerb kormány felújításokért felelős irodája

Másfél hónappal ezelőtt kezdődtek a zentai egészségház felújítási munkálatai, és az eredmény egyes épületrészeken már látszik is, az udvari részén például már megtörtént a nyílászárók cseréje, sőt némely esetben már a belső teret is újjá varázsolták. Mindenki abban bízik, hogy a munkálatok az év végéig befejeződnek.

Surján Gusztáv: Néhány hónap múlva sokkal komfortosabb környezetben dolgozhatunk

Surján Gusztáv: Néhány hónap múlva sokkal komfortosabb környezetben dolgozhatunk

Surján Gusztáv, a zentai egészségház igazgatója elmondta, hogy egy olyan volumenű felújításnak lehetünk tanúi, amilyenre az egészségház életében még nem volt példa, hiszen azóta, hogy az intézmény 35 évvel ezelőtt beköltözött az épületbe, szinte semmit sem javítottak rajta:

– 1982-ben és 83-ban újították fel és alakították át a régi inasiskolát az egészségház épületévé, és azóta nem is nagyon foglalkoztak vele. Belső meszelések történtek, meg úgy tíz évvel ezelőtt kívülről újrafestették, de semmi másra nem volt lehetőség. Így ez a mostani újjá alakulás számunkra nagyon nagy dolog, és igaz, hogy némi toleranciára van szükség ahhoz, hogy ennyi építő munkás társaságában is dolgozni tudjunk, de a végeredmény annyira motiváló, hogy igyekszünk együtt élni a zajokkal. Azt hiszem, hogy ez a betegellátást egyáltalán nem zavarja, az orvosok, nővérek és a többi itt dolgozó pedig elfogadta, hogy ezekben a hónapokban gépek zaja közt és egy kicsit nagyobb nyüzsgésben kell elvégeznünk a feladatainkat, hiszen néhány hónap múlva sokkal komfortosabb környezetben dolgozhatunk.

A mentőszolgálatnál is most zajlik a munka (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A mentőszolgálatnál is most zajlik a munka (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A kormány felújításokért felelős irodája negyvenmillió dinárt hagyott jóvá erre a projektre, és ebből a pénzből kicserélik az összes nyílászárót, kívülről hőszigetelik a falakat, átfestik az épületet, belül is újrafestik a falakat, a belső ablakokat, valamint az ajtókat, kiépítik a tűzvédelmi rendszert, korszerűsítik a világítást és mindenhová led világítótesteket szerelnek, valamint a szanitáris pontokat is felújítják. A padlózatot is mindenhol lecserélik, ahol eddig szőnyeg volt, oda ezután is az kerül, ahol pedig linóleum volt, oda ez után is azt tesznek, csak egy modernebb, jobb minőségűt. Ezt a padlóburkolót egyébként mi magunk is teszteltük, különféle maró vegyszereket öntöttünk rá, hogy lássuk, tényleg bírják-e ezeket az anyagokat. A felújítás után gazdaságosabban is tudunk majd működni, hiszen a hőszigetelés eredményeként kisebb lesz a fűtésszámlánk, és a villanyáramért is kevesebbet kell majd fizetnünk, hiszen a led égőkkel sokat megtakarítunk – mondta az igazgató.

Az egészségház épülete a jövőben is sárga lesz, és két árnyalatot fognak használni. Ez idáig a kiugró részek voltak sötétebbek, és az alap volt a világosabb, most pedig fordítva lesz. Jelenleg a nyílászárókat cserélik és ezzel egy időben végzik a külső hőszigetelést is, és már bent az épületben is elkészült néhány helyiség. A munkálatokat 150 napra tervezték, de valószínűleg lesz valamennyi csúszás, így a befejezés télire várható – hallottuk az egészségház igazgatójától. 

Az épület ezúttal is sárga színben pompázik majd

Az épület ezúttal is sárga színben pompázik majd

Az udvar felőli részen már jól látható a felújítás

Az udvar felőli részen már jól látható a felújítás

A betegellátás zavartalan a zentai egészségházban

A betegellátás zavartalan a zentai egészségházban