2024. április 26., péntek
EVEZÉS

Bronz az U23-as világbajnokságról

A Palics Evezősklub nem feledkezik meg azokról a tagjairól, akik távolabbi vidékekre kerülve továbbra is öregbítik a klub hírnevét. Mačković Martin a belgrádi Grafičar versenyzőjeként az ugyancsak az Egyesült Államokban tanuló Viktor Pivač társaságában a közelmúltban bronzérmet nyert kormányos nélküli kettesben a plovdivi U23-as világbajnokságon. Ezzel már négyre növelte a korosztályos világversenyeken nyert érmei számát, mivel 2014-ben és 2015-ben bronzot, tavaly pedig aranyat szerzett a berkley-i Kaliforniai Egyetemen tanuló versenyző. Az ünnepélyes fogadáson a Palics Evezősklub vezetői mellett Srđan Samardžić, a városi tanács turizmussal megbízott tagja is gratulált Martinnak, míg Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Nemanja Simović, a városi tanács sporttal megbízott tagja táviratban köszöntötte legújabb bronzérme alkalmából.

– A tavalyi évem volt az eddigi legsikeresebb, amióta az Egyesült Államokban tanulok. Előbb a nyugati part bajnokságát nyertük meg, majd tíz év után újra a mi nyolcasunk diadalmaskodott az országos bajnokságon. Tudtam, hogy az amerikai csapatnak fontos az országos bajnoki cím, de arra, hogy mennyire, akkor jöttem rá, amikor elsőnek értünk célba. Emellett egy hónap felkészülés után Viktorral megnyertük a rotterdami világbajnokságot is. Idei célom a tavalyi sikerek megismétlése volt. Januárban utaztam vissza az egyetemre, ahol a harmadik évet kezdtem el. Nagyon erős nyolcas állt össze az egyetemen, a csapaton belüli hangulat kiváló volt, év elején sorban nyertük a regattákat, még Viktor egyetemét is magunk mögé utasítottuk. Az országos bajnokságra viszont elcsúszott a formaidőzítés, és csak az 5. helyen végeztünk. Még mindig nem tudom, mit rontottunk el ennyire. Nagyon hosszú volt a szezon, egész évben keményen edzettünk, és úgy érzem, az országos bajnokságra kiégett a csapat. Túl sokat és túl erősen eveztünk az év folyamán, két héttel korábban kerültünk csúcsformába, az országosra elfáradtunk, a felálláson is változtattunk, amatőr hibákat követtünk el. Jövőre jobb lesz – mondta Martin.

A plovdivi világbajnokságon a francia és a román egység mögött a 3. helyet szerezték meg.

– Annak ellenére, hogy címvédőként utaztunk Bulgáriába, elégedettek vagyunk a bronzéremmel. Kevesebb mint egy hónapot készültünk együtt, ami nem sok idő, így szépen csillog ez a bronz is. Úgy éreztem, hogy erősebbek vagyunk, mint tavaly, ugyanakkor a mezőny is sokkal népesebb és keményebb volt, mint az elmúlt évben. A döntőben századok döntöttek, például a negyedik amerikaiakat 0,02 másodperccel vertük meg, ami 2 centiméteres távolságnak felel meg. Nagyon örülök, hogy a vonal innenső felére estünk, ha nem így történik, egy világ omlott volna össze bennem. Az előfutamok során különböző taktikákat próbáltunk ki, a döntőben egy újat improvizáltunk. Az első 200 métert meghúztuk, majd visszavettünk, és 1 kilométerig a többiekkel együtt haladtunk. A táv második felében fokozatosan növeltük a csapásszámot, a hajrában pedig még jobban belehúztunk. Az utóbbi 4-5 évben mindig a döntőben nyújtjuk a legjobb teljesítményünket. Nyomás alatt nagyon jól tudunk teljesíteni – mondta Martin.

A szeptemberi felnőtt-világbajnokságon nem áll rajthoz a Mačković/Pivač páros, mivel szeptembertől mindkettejüknek már az egyetemen kell tartózkodniuk, valamint pihenni is kell az egész éves megfeszített munka után.

– Az egyetemből még egy évem maradt, ennek befejezése után jövök haza, és készülünk a tokiói olimpiára. Ez volt az utolsó U23-as évünk, jövőre már a felnőttek mezőnyében indulunk. Lehet, hogy az első évben nem leszünk azonnal érmesek, de az A döntőbe, azaz az első hat közé kvalifikálhatjuk magunkat. A jövő évi felnőtt-vb előtt részt veszünk még a skóciai Európai Játékokon is, amely felkészülésként szolgál a felnőtt-világbajnokságra. Nagyon várom már, hogy bemutatkozhassunk a felnőttek között – mondta Mačković Martin négyszeres U23-as világbajnoki érmes evezős.