2024. április 26., péntek

Anyanyelvi tábor délvidéki fiataloknak a Balatonnál

Soltész Miklós: Az anyaország szeretetét, figyelmét jelző támogatásoknak a jövőben is folytatódniuk kell

Örömtelinek tartja Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy ma már nemcsak a kormány támogatja a határon túli magyar fiatalok táboroztatását Magyarországon, hanem elterjedt és természetes ez az önkormányzatok és a civil szervezetek körében is.

Az államtitkár erről szerdán Balatonmáriafürdőn beszélt, ahol először szerveztek anyanyelvi tábort délvidéki fiataloknak. A Rákóczi Szövetség és a fővárosi VII. kerület önkormányzatának jóvoltából hatvan gyerek nyaral keddtől szombatig a Balaton-parti településen. A köszöntésükre érkező államtitkár beszélt arról, hogy Magyarország az utóbbi években sok olyan tábort tudott szervezni, amely szintén összefogással valósult meg.

Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az ilyen táborokban a fiatalok olyan élményekhez juthatnak, amelyek segítenek megmaradni magyarnak nehéz gazdasági körülmények között és kisebbségben is. Közölte: a 2010 előtti kormányok nem foglalkoztak a határon túli magyarokkal, legfeljebb az erdélyi magyarságról esett szó, a délvidékiről, a kárpátaljairól, a felvidékiről nem. Ez „maradandó sebeket” okozott, ami egyebek mellett az elvándorlásban mutatkozott meg – tette hozzá.

Kiemelte, az elmúlt hét év nemzetpolitikája komoly változásokat hozott, annak részeként egy júniusi kormányhatározat nyomán 150 millió forint támogatásban részesülhetett a határon túl élő magyarokat felkaroló civil szervezet, a Rákóczi Szövetség.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy az elmúlt években számos délvidéki és kárpátaljai gazdasági programot indított Magyarország, több tízmilliárd forintos támogatással, hogy segítse a helyben maradást. Ezeknek az erőfeszítéseknek már most érezhető az eredményük – mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy az anyaország szeretetét, figyelmét jelző támogatásoknak a jövőben is folytatódniuk kell.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára arról számolt be, hogy Balatonmáriafürdőn kívül Ópusztaszeren, Balatonföldváron, Győrött és Tatán is zajlanak általuk szervezett anyanyelvi diáktáborok július 30. és augusztus 13. között négyszáz 10–18 éves, szórványban élő magyar fiatal részvételével. A táborozók olyan településekről érkeztek, ahol a magyarnyelv-használat és a magyar intézményrendszer is visszaszorulóban van – tette hozzá.

„Nekik próbálunk lehetőséget biztosítani arra, hogy felhőtlenül tudják használni az anyanyelvüket, hogy elmerüljenek egy kicsit a magyar kultúrában, és erősítsék a magyar identitásukat egy felszabadult balatoni nyaralás keretében” – fogalmazott a főtitkár. Beszélt arról is, hogy a máriafürdői táborba érkező fiatalok hátrányos helyzetű vidékről jöttek, így ebből a szempontból is fontos a támogatásuk.