2024. május 8., szerda
ÚSZÁS

Megvan az első magyar arany!

Hosszú Katinka esélyeshez méltóan fölényesen nyerte meg a 200 m vegyest
Hosszú Katinka rajt-cél győzelmet aratott (Fotó: MTI)

Hosszú Katinka rajt-cél győzelmet aratott (Fotó: MTI)

Tegnap végre „felrobbant” a Duna Aréna, a Budapesten zajló vizes vb-n megszületett az első magyar aranyérem, amelyet a közönségkedvenc Iron Lady, azaz Hosszú Katinka nyert meg kedvenc számában, a 200 m vegyesen. A tiszteletkörön 10 ezer ember ünnepelte Katinkát, aki Barcelona és Kazany után immár zsinórban harmadszor szerezte meg a titulust ebben a számban, s 6. világbajnoki aranyérmét szerezte. „Ez a világbajnoki cím sokkal többet jelent nekem, mint a riói olimpián elért első hely” – nyilatkozta a magyar Himnusz után Katinka.

Szintén zsinórban harmadik világbajnoki aranyérmét nyerte meg 100 m mellen a brit Adam Peaty, s ezúttal sem volt ellenfele 100 m pillangón a svéd klasszisnak, Sarah Sjöströmnek sem, aki immár az 5. világbajnoki aranyérménél tart.

A versenynap legértékesebb eredményét az orosz Julia Jefimova produkálta, aki egyedi stílusával 1:04,36-ot repített 100 m mellen, ami 1 századdal marad csak el a világcsúcstól, s a mai döntőben reális tőle az új világlegjobbat várni.

A női 100 m háton is kis híján rekord született, hiszen a kanadai Kylie Masse 6 századdal maradt el ettől, 58,18-at úszott a második elődöntőben. E számban – a délelőtti eredménye alapján (58,80) – Hosszú Katinka a második idővel indulhatott volna a fináléban, viszont jelezte, visszalép a délutáni elődöntőtől, mert túl közel volt az és a 200 m vegyes döntője.

A budapesti vizes világbajnokság második napjának délelőtti selejtezőiben további hat magyar versenyzőért szoríthatunk. Balog Gábor 100 háton a 21., Sztankovics Anna 100 mellen a 25. helyen zárt. 200 gyorson Kozma Dominik végül döntős lett 1:45,87-tel (ugyanez nem sikerült a szerb Velimir Stjepanovićnak, aki az első előfutamban 1:46,82-vel a 7. lett), Bernek Péter a 25. helyen zárt. Kapás Boglárka és Késely Ajna is döntős lett 1500 gyorson.