2024. május 1., szerda

Péntektől remélhetőleg zavartalan lesz a vízellátás

A trópusi hőségben Óbecsén sokkal több víz fogy a szokásosnál, amit a jelenlegi kutak kapacitása nem tud fedezni. Emiatt az elmúlt időszakban csökkent a víznyomás a városban. A Vodokanal Közvállalat szakemberei szerint ez a gond péntektől valószínűleg megszűnik.

– A tavasz elején két új kutat is kifúrtunk, de a munkálatok kivitelezőjének a dolgát jelentős mértékben megnehezítette az, hogy a vízhordó rétegek eltértek a tervtől, emiatt nem sikerült az eredeti ütemterv szerint rendszerbe kapcsolniuk a kifúrt kutakat. Mi azt reméltük, hogy május végéig erre sor kerül, de nem így lett. A vízellátási gondokon azzal sikerült valamelyest enyhítenünk, hogy ideiglenesen egy másik kutat kapcsoltunk rá a rendszerre. A zavartalan vízellátás sok évre visszavezethető probléma Óbecsén: nincs elég vizünk, és a kapacitásunk évről évre csökken, ezért arra kérjük a lakosságot, hogy takarékoskodjanak a vízzel, a városi rendszerből csak mértékkel locsolják a kertjüket – mondta el Kuti Gábor műszaki igazgató.
Korábban 17 aktív kút működött Óbecsén, de ezek jelentős része 25-30 éves, és rendívül alacsony, másodpercenként nagyjából 2-3 literes kapacitással működnek – az új kutak teljesítménye már 12–15 liter. Az új kutak rendszerbe kapcsolását a kivitelező cég csütörtökre ígérte, így péntektől remélhetőleg zavartalan lesz a vízellátás Óbecsén.
A kutak fúrásával a Vodokanal egy konzorciumot bízott meg, és a munkálatokat a belgrádi Hidro group vállalat vezeti. A projekt értéke mintegy 20 millió dinár, ennek a 80 százalékát a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság fedezte, a többit az önkormányzat állja.