2024. április 26., péntek

A sokszínűség jegyében

Elkezdődött a Szerelem/szeretet nyara az EXIT-en – Az Újvidéki Színház színészei a megnyitón

Az EXIT fesztivál úgynevezett nulladik napját követően, csütörtökön este zajlott le a rendezvény nyitó programja. Az EXIT idei témája a Szerelem/szeretet nyara (Summer of love), ami nem véletlen. Ötven évvel ezelőtt ez az időszak így vonult be a köztudatba, amikor San Franciscóban síkra szálltak a szabad gondolkodás elvéért, a toleranciáért és a szabad szerelemért. Ennek köszönhetően megindult a hippimozgalom. A péterváradi fesztivál nyitó ünnepsége is éppen ennek jegyében telt. Az ötven perces program keretében a fesztivál fő színpadán láthattuk a Standing rock mozgalom tagjait, Dragoljub Đuričićet és dobosait, továbbá tizenöt perces motivációs beszédet tartott a kaliforniai Nick Vujičić. Mint kiemelte, elsősorban önmagunkban kell hinni ahhoz, hogy elérjük álmainkat. Ehhez meg kell ismernünk egyéni értékeinket, ami anyagi, illetve párkapcsolati státuszunktól független. Ezután az Újvidéki Színház színészgárdája néhány színiakadémistával és más társulatok színészeivel kiegészülve nyitotta meg az idei EXIT fesztivált. Tízperces színpadi előadást láthattunk Sonja Petrović rendezésében, zenei munkatárs Klemm Dávid volt, a koreográfiát pedig Táborosi Margaréta állította össze. Felcsendültek a Hair című musicalből jól ismert Aquarius és Let the sunshine in című dalok.

Az elmaradhatatlan tűzijáték után fél órára rá Liam Gallagher, az Oasis zenekar egykori frontembere, énekese lépett a közönség elé. Az Oasis dalai mellett első önálló lemezéről is hallhattunk zeneszámokat. Liam Gallagher koncertjét 2 órától a Lost Frequencies követte. A név a belga Felix De Laet lemezlovas-producer személyét takarja. Ezután 3 órától Allan Walker norvég DJ lépett a színpadra.

A Main Stage mellett az egyik nagy kedvenc idén is a Dance Arena színpada, ahol az este folyamán bemutatkozott többek között Andrew Meller, Booka Shade, Paul Kalkbrenner, Recondite és a hazai Marko Nastić lemezlovas. A másik igen közkedvelt színpad a Reggae Stage, ahol a hangulat mindig önmagáért beszél. A fesztiválozók idén 19 színpad sokszínű zenei kínálata közül válogathatnak. A szervezők ez alkalommal is kitettek magukért, és igyekeztek mindenkinek, azaz a különféle zenei irányzatok kedvelőinek eleget tenni.