2024. május 10., péntek

Tolerancianapra készülnek

Nagyon aktív a Kis Bácska civil szervezet tagsága
Nyeső Paul (Fotó: Tóth Péter)

Nyeső Paul (Fotó: Tóth Péter)

A Kis Bácska egy humanitárius civil szervezet, amely Topolya és Kishegyes községben tevékenykedik, és 37 tagot számlál. Tagjai igen aktívak, folyamatosan pályáznak, valamint rendszeresen részt vesznek a hasonló célkitűzésekkel alapított más egyesületek rendezvényein. Nyeső Paul, az egyesület elnöke elmondta, hogy május végén a szklerózis multiplexben megbetegedetteket tömörítő civil szervezet tagjai Zomborban részt vettek a szklerózis multiplex elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett központi rendezvényen, emellett a horvátországi Vukovárban, Viroviticán, valamint a Belgrád közelében található Sopot helységben is jártak, ahol különféle sportrendezvényeken jó eredményeket értek el. A szabadkai egyesület által szervezett horgászversenyről is elismerésekkel tértek haza. Ezeken az összejöveteleken mindig sor kerül tapasztalatcserére, eszmecserére is, ami nagyon fontos hozadékuk az ilyen találkozóknak.

Nyeső a folyamatban lévő tevékenységek közül kiemelte, hogy a Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat által kiírt közmunkaprogram keretében két személyt sikerült alkalmazniuk. Az egyik személy házi kisegítőként a Segítség a házban projekt keretében a betegséggel együtt élőknek segít a napi teendők elvégzésében. A másik személy egy gyógytornász, aki az egyesületi tagok kondícióját segíti megőrizni. A szerbiai munkaügyi minisztériumnál nyert pályázati pénzből ugyanis egy mini rehabilitációs központot sikerült létrehozni, ahol öt erőgép és egyéb kiegészítők állnak rendelkezésre. A Kis Bácska tagjai közül tizenöt-húszan vesznek részt a rendszeres fizikoterápián, amelyet szakmai felügyelettel tartottak eddig heti egy, júliustól pedig heti két alkalommal. 

Nyeső Paul szerint mindezek mellett kiemelhető, hogy Pobedán tavaly a nyár folyamán készült el az egészségügyi rendelő bejáratához vezető, a mozgássérültek akadálymentes közlekedését elősegítő feljáró, amelyet nemcsak a helybeli lakosok, hanem a pobedai, kavillói és svetićevói páciensek is igénybe vesznek. Az ottani helyi közösség jóvoltából a létesítmény bejáratához vezető járdaszakaszon új járólapokat is elhelyeztek. Szintén a munkaügyi minisztériumnál nyertek erre 322 000 dinárt egy pályázaton. Ennek a pályázatnak a fő partnere is a Kis Bácska civil szervezet volt. Támogató partnerként a topolyai önkormányzat szerepelt, direkt partnerséget a Kis Bácska szervezettel a pobedai helyi közösség vállalt, amely mint a terv megvalósításának kezdeményezője szerepelt a projektumban. Idén a postahivatal bejáratának akadálymentesítésére pályáznak. Ez mind előrelépésnek, sikernek tekinthető, ugyanakkor a szklerózis multiplexesek számára Szerbiában sajnos még nem hozzáférhetőek a legújabb fejlesztésű gyógyszerek, amelyek sokat javíthatnának a betegek életminőségén. 

A kilenc évvel ezelőtt alapított Kis Bácska tagjai folyamatosan tartják a kapcsolatot a hazai, a magyarországi és a horvátországi testvérszervezeteikkel. Szeptember közepén szervezik meg Topolyán a Tolerancianapot, amelyre meghívják majd az említett szervezetek képviselőit is. Nyeső elmondása szerint sokat jelent számukra a topolyai polgárok állandó biztatása, támogatása, illetve az önkormányzat, a Vöröskereszt és más civil szervezet is támogatja őket.